Finanţele au programat pentru luna martie cinci emisiuni de titluri de stat, în valoare de patru miliarde lei, cu un miliard de lei mai mult decât prospectul din februarie, astfel că suma totală a împrumuturilor din piaţa internă ar putea ajunge la 12,6 miliarde lei la finele primului trimestru.

În februarie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut titluri de stat de 2,84 miliarde de lei, respectiv 95% din suma programată.

Pentru martie, MFP a programat cinci licitaţii, prima urmând să aibă loc joi, când statul vrea să împrumute 600 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani.

A doua emisiune, cu o valoare indicativă de un miliard de lei, va avea loc pe 8 martie, când MFP vrea să vândă certificate cu scadenţa la şase luni. Finanţele speră să obţină tot un miliard de lei şi la licitaţia care se va desfăşura pe data de 15 martie, pentru vânzarea de certificate cu scadenţa la un an.

Penultima licitaţie, pentru obligaţiuni cu maturitatea de trei ani, va avea loc pe 18 martie, la o valoare programată de 500 de milioane de lei, ultima din această lună fiind programată pentru 22 martie.

La cea mai recentă licitaţie, care a avut loc în data de 22 februarie, Trezoreria a vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 500 de milioane de lei, la un randament mediu de 7,15%, cel mai mic nivel înregistrat din iunie 2007.

Începând cu 19 octombrie 2009, randamentul mediu la titlurile de stat s-a situat la 10% şi a rămas neschimbat până la finele anului, timp în care au fost organizate 13 licitaţii. De la începutul acestui an, randamentul mediu a scăzut treptat, la fiecare operaţiune organizată.

În ianuarie, ministerul a împrumutat 5,765 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, depăşind nivelul programat, de patru miliarde de lei. De la începutul anului, suma atrasă este de 8,6 miliarde de lei.

SURSA: Mediafax