Porțiuni din A8, A7 și metroul din Cluj au pierdut finanțarea prin PNRR
Proiecte de infrastructură strategice, inclusiv porțiuni din Autostrada Moldovei (A8), Autostrada Unirii (A7) și metroul din Cluj, au fost scoase din lista finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Decizia survine după ce autoritățile nu au respectat în totalitate regulamentele europene privind achizițiile publice.
Probleme la procedurile de achiziții publice
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a explicat că principalele probleme care au dus la pierderea finanțării vizează faptul că anumite erate la achiziții nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), iar în unele situații au existat contestații care nu au fost soluționate. În lipsa unor clarificări suplimentare din partea autorităților române, Comisia Europeană a concluzionat că proiectele respective nu îndeplinesc toate cerințele impuse de regulamentele europene.
„Anumite erate la aceste achiziții nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE. În anumite cazuri au fost depuse chiar contestații(…) Concluziile din partea Comisiei și fără argumente adiționale din partea autorităților române pe care le-am găsit la preluarea mandatului sunt că aceste proiecte nu pot fi considerate că îndeplinesc toate condițiile regulamentelor europene”, a declarat Dragoș Pîslaru, marți, într-o conferință de presă.

Ce segmente sunt afectate
Printre proiectele vizate se numără și anumite tronsoane din Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), care au fost excluse din PNRR din cauza deficiențelor în procedurile de achiziție, a precizat ministrul. Inițial, România a inclus în PNRR toate cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldovei (A7), însumând 319 kilometri, precum și două loturi din Autostrada Unirii (A8).
„Sunt segmente de autostradă (care au fost scose din PNRR, n.r.), nu din progres fizic, ci din probleme de achiziții publice. Căutăm surse alternative de finanțare pentru proiectele prioritare, gen segmentele prioritare din A7 și A8 care nu mai sunt prinse din PNRR”, a adăugat ministrul.
Metroul din Cluj pierde 300 milioane euro
O soartă similară o are și proiectul metroului din Cluj, evaluat la peste 300 milioane de euro. Proiectul nu va mai primi bani europeni din PNRR, din cauza întârzierilor în publicarea procedurii de licitație în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit informațiilor obținute de economedia.ro.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene analizează, în acest moment, variante alternative pentru asigurarea finanțării proiectelor afectate, însă rămâne de văzut dacă și în ce condiții acestea vor putea continua fără sprijinul fondurilor europene din PNRR.