România susține declarația comună privind aspectele agricole ale revizuirii acordului comercial dintre UE și Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit (Agrifish), că România susține integral conținutul declarației comune privind aspectele agricole ale revizuirii acordului comercial dintre Uniunea Europeană și Ucraina. Totodată, oficialul român a subliniat importanța instituirii unui fond de criză special, destinat sprijinirii producătorilor agricoli din statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialul a subliniat că reuniunea statelor membre într-un format comun pentru agricultură impune acțiuni concrete și solidare, nu doar constatarea preocupărilor. El a transmis că este necesară adoptarea unor măsuri clare pentru protejarea sectoarelor agricole cele mai afectate.

În acest context, a evidențiat contribuția României, care, prin implicarea sa, a demonstrat că este un partener strategic și un vecin de încredere, facilitând semnificativ exporturile agricole ale Ucrainei și ale Uniunii Europene, fiind principala rută de tranzit.

„Faptul că ne reunim în acest format şi reprezentăm sectorul agricol al ţărilor noastre ne obligă să acţionăm concret şi solidar. Nu mai este suficient să luăm notă de preocupări. Este momentul să formulăm măsuri clare pentru a proteja sectoarele noastre agricole cele mai grav afectate. Prin implicarea sa, România a demonstrat că este un vecin şi un partener strategic.

Au fost făcute eforturi importante pentru facilitarea exporturilor agricole ale Uniunii, ale Ucrainei, România fiind principala poartă de ieşire”,  a transmis el într-un clip video publicat pe Facebook.

UE are datoria de a-i proteja pe fermierii afectați de acordul comercial încheiat cu Ucraina

În acest context, ministrul a evidențiat faptul că Uniunea Europeană are datoria de a apăra și de a susține interesele fermierilor săi, considerând acest lucru o responsabilitate fundamentală.

Florin Barbu a declarat că România susține integral declarația comună privind aspectele agricole din modificarea acordului comercial UE–Ucraina. El a reafirmat că este responsabilitatea statelor membre să protejeze fermierii, să adopte măsuri care să le permită să își continue activitatea și să contribuie la securitatea alimentară. În opinia sa, acesta este scopul principal al reuniunii și o obligație asumată în interesul producătorilor agricoli.

„Avem obligaţia şi o responsabilitate mare faţă de fermierii noştri şi cei din Uniunea Europeană de a le proteja şi apăra interesele. România sprijină fără rezerve conţinutul declaraţiei comune privind aspectele agricole ale modificării acordului comercial Uniunea Europeană – Ucraina.

Aşa cum am spus în precedentele intervenţii în cadrul acestui consiliu, datoria noastră este să ne protejăm fermierii, să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că pot continua să producă şi pentru a ne asigura securitatea alimentară. Acesta este motivul pentru care suntem aici şi este obligatoriu să ne îndeplinim acest mandat în folosul fermierilor noştri”,

Totodată, ministrul Agriculturii a subliniat importanța înființării unui fond de criză special destinat sprijinirii producătorilor agricoli din Uniunea Europeană, care să ofere compensații pentru pierderile suferite în urma creșterii importurilor din Ucraina.

„Acest fond trebuie să fie flexibil, accesibil, rapid şi adaptat impactului real din teren, mai ales în regiunile de frontieră cele mai expuse. Totodată, susţinem introducerea unei clauze de revizuire la doi ani pentru a permite o ajustare eficientă în funcţie de evoluţia pieţei. România nu cere privilegii, ci tratamente echitabile şi măsuri proporţionale cu impactul suferit.

Dacă dorim ca piaţa unică să rămână funcţională, atunci trebuie să integrăm aceste măsuri de protecţie direct în acordul revizuit”, a transmis el în cadrul reuniunii Agrifish.

Obiectivele prioritare pentru a doua jumătate a lui 2025

În sesiunea publică a Consiliului, Președinția daneză și-a prezentat programul de activitate și obiectivele prioritare pentru a doua jumătate a anului 2025. Acestea se concentrează pe promovarea unor politici menite să simplifice legislația existentă și să eficientizeze reglementările din domeniul agriculturii și pescuitului, punând un accent deosebit pe susținerea fermierilor, pescarilor și a producătorilor din industria agroalimentară.

Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a luat parte luni la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), desfășurată la Bruxelles.