Armin Laschet, cel mai probabil succesor al Angelei Merkel în fruntea Guvernului german din septembrie, lansează un avertisment către Rusia, pe tema gazoductului Nord Stream 2!

Rusia, ameninţată cu sistarea gazelor din Nord Stream 2!

Mai exact, candidatul CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) la cancelarie a transmis, sâmbătă, că Germania ar putea sista primirea de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 2 dacă Moscova nu respectă condiţiile acordului sau dacă îl foloseşte pentru a pune presiune asupra Ucrainei.

Acest gazoduct este şi o sursă de tensiune între Germania şi Statele Unite. Administraţia Biden a transmis clar că proiectul conferă prea multă greutate preşedintelui rus Vladimir Putin, crescând dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia, ale cărei exporturi de gaze se pot astfel dubla, scrie agenţia Reuters.

Gazoductul submarin Nord Stream 2 va transporta gazele naturale din Rusia pe sub Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina, care nu va mai beneficia de importante taxe de tranzit. Proiectul este finalizat în proporţie de 95%.

Dezbatere a candidaţilor pentru postul de cancelar pe teme de politică externă

Armin Laschet a fost prezent, sâmbătă, la o dezbatere televizată despre politica externă a Germania.

El a declarat că gazoductul aproape finalizat trebuie să fie terminat, însă, dacă Rusia nu respectă regulile sau utilizează gazoductul împotriva Ucrainei, „putem întrerupe oricând acest proiect, chiar dacă gazoductul este terminat”.

Şi Olaf Scholz, candidat la cancelarie din partea SPD (Partidul Social Democrat, de centru-stânga) şi actual ministru de Finanţe, a adoptat o poziţie similară.

„Tot ce impietează asupra tranzitului de gaze şi securităţii Ucrainei are consecinţe asupra transportului potenţial prin gazoductul terminat”, a declarat acesta.

În schimb, Annalena Baerbock, candidata Verzilor ecologişti – şi-a reiterat opoziţia faţă de gazoduct.

„Imaginaţi-vă o iarnă în Europa. Nu vom putea spune ‘acum nu mai avem gaze’. Dl. Putin vrea să destabilizeze nu doar Ucraina, ci şi pe noi, în calitate de europeni”, a avertizat Baerbock.

Formaţiunea Verzilor este clasată pe poziţia a doua în sondajele de opinie şi ar putea înlocui SPD în calitate de partener la coaliţia conservatorilor.

Sursa foto: Dreamstime