Au fost parcurse noi etape în construcţia Nord Stream 2

„În urmă cu două ore şi jumătate, montarea primei linii a gazoductului Nord Stream 2 a fost încheiată cu succes. Munca la cea de a doua linie continuă”, a declarat Vladimir Putin în cadrul sesiunii plecare a Forumului Economic de la Sankt-Petersburg, conform afp.com

„De partea germană, ţevile au venit. De partea rusă, trebuie ridicate şi sudate, asta este tot. Dar montarea propriu-zisă s-a terminat. (…) Gazprom este gata să umple Nord Stream 2 cu gaz”, a completat președintele rus.

Acțiunile Gazprom au atins deja noi recorduri

În urma anunțului respectiv, acţiunile Gazprom care deja au cunoscut un nivel ridicat în ultimele zile au atins deja noi recorduri.

Nord Stream 2, a cărui dare în folosinţă era iniţial prevăzută la începutul lui 2020, urmează să dubleze capacităţile de livrare de gaz natural rusesc spre Europa. Gazoductul urmează să treacă prin Marea Baltică între Rusia şi Germania, principalul susţinător al proiectului.

Din punctul de vedere al Washingtonului şi al anumitor ţări europene, precum Polonia, ţările baltice şi Ucraina, acest gazoduct cu două linii va creşte dependenţa europenilor de gazul rusesc, pe care Moscova l-ar putea utiliza pentru a exercita presiuni politice.

Amintim că Nord Stream 2 s-a confruntat cu importante întârzieri din cauza acestor obiecţii şi a ameninţării cu sancţiuni americane. SUA au renunţat în cele din urmă în luna mai la adoptarea de sancţiuni, considerând că acestea ar fi afectat relaţiile cu Berlinul.

De asemenea, pentru susţinătorii proiectului, cu Germania în frunte, conducta submarină, a doua care trece prin Marea Baltică, este un proiect pur comercial care care nu trebuie să facă obiectul unor consideraţii politice.