Explozia de vineri, de la Rafinăria Petromidia de lângă Năvodari, a generat un nor uriaş de fum negru, viziibl în imaginile filmate de mai mulţi turişti aflaţi pe litoral.

Unde se îndreaptă uriaşul nor de fum negru?

Din fericire, norul nu va afecta populaţia, el urmând să se îndrepte spre mare, indică analiză efectuată de către ANM (Administraţia Naţonală de Meteorologie).

Astfel, specialiştii ANM au făcut estimări cu privire la evoluţia norului de fum din zona Rafinăriei Petromidia, pentru ziua de vineri, 2 iulie, în intervalul orar 13:00 – 23:00.

La ora 13:00, circulația aerului era relativ slabă în imediata apropiere a solului, în zona vizată, iar la înălțimi de pe peste 30 – 40 de metri, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nord-vestică.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Petromidia-Năvodari, se apreciază că circulația aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluția norului de fum va fi de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare)”, au transmis meteorologii ANM.

Un laborator mobil va analiza calitatea aerului în zonă

Mai târziu în cursul zilei de vineri, după orele 17:00 – 18:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în zonă, cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Un laborator mobil a fost trimis pentru a monitoriza calitatea aerului din zona Rafinăriei Petromidia.

„A fost un vârf al noxelor între 12:00 – 12:30. Laboratorul mobil de mediu a prelevat probe care vor fi analizate, dar nu e niciun motiv de alarmare. Ne-a ajutat vîntul care a bătut spre o direcție spre câmp”, a precizat prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coșa, pentru Digi24.

Incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat

Reprezentanţii KMG International au transmis şi ei, în jurul orei 15:00, că incendiul a fost izolat şi stabilizat şi că este aproape de a fi stins. Din păcate, o persoană a decedat în urma exploziei de vineri.

„Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite.

Din păcate, ca urmare a accidentului, cinci dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alături de familiile victimelor în acest moment tragic.

În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp”, au precizat reprezentanţii KMG International.

Sursa foto: Facebook, Vitalie Cojocari