Dezastru pe platforma Eco Burn de la Brazi, judeţul Prahova, unde au ars într-un incendiu circa 550 tone de deşeuri, unele dintre ele periculoase sau din zona medicală! Incendiul a fost localizat în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 03:00.

Peste 50 de pompieri se află la faţa locului pentru a lichida incendiul.

Sursa foto: observatorulph.ro
Sursa foto: observatorulph.ro

Şeful Gărzii de Mediu: Acest incendiu ar putea aduce daune substanţiale de mediu

Octavian Berceanu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu: “Acest incendiu ar putea aduce daune substanţiale de mediu, avem staţii care monitorizează. Vrem să începem o anchetă să vedem ce deşeuri au ars în interior. Au fost deşeuri periculoase şi nepericuloase.

Când spun periculoase mă refer la vopseluri, tonere, uleiuri. Nepericuloase – diferite deşeuri din zona spitalicească, medicamente expirate, lucruri pe care ei le folosesc şi au expirat în zona spitalicească şi în zona de medicamente şi alte deşeuri. Incineratorul încă arde şi toată structura e aproape de colaps.”

Controale repetate la Eco Burn Brazi anul trecut şi anul acesta

Berceanu spune că incineratorul care a luat foc nu era funcţional în acest moment şi tocmai urma să primească autorizaţia de funcţionare.

“Incineratorul nu funcţiona, pentru că utilităţile au fost sistate încă din ianuarie. Culmea ironiei, urma să primească o autorizare de funcţionare, să îi fie redat accesul la utilităţi fix săptămâna aceasta”, a precizat şeful Gărzii de Mediu.

În 2020, la Eco Burn Brazi au fost efectuate cinci controale, iar anul acesta au fost efectuate alte trei controale, fiind aplicate amenzi de 415.000 lei pentru depozitările neconforme, neregulile vizând modul de depozitare a deşeurilor, modul de gestiune şi înregistrare a acestora, dar şi aspecte legate de respectarea autorizaţiei de mediu.

ANM: Norul de fum se îndreaptă sud-sud-est, adică şi spre Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că norul de fum, degajat în urma incendiului de la Brazi, se îndreaptă înspre direcţia Capitalei.

“Estimări meteorologice privind evoluția norului de fum din zona municipiului PLOIEȘTI, pentru intervalul 02.06.2021, ora 09:30 – 02.06.2021, ora 21:00.

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona municipiului Ploiești se apreciază că cerul va fi mai mult noros, iar în primele 2-3 ore va ploua slab.

Vântul va sufla cel mult moderat (rafale de până la 30-35 km/h) din direcție predominant nord-nord-vestică (astfel, norul de fum se va deplasa încet și treptat către sud-sud-est)”, au transmis reprezentanţii ANM.

Ministrul Mediului vorbeşte despre o posibilă mână criminală

Tanczos Barna, ministrului Mediului, spune că nu poate fi exclusă ipoteza unui “mâini criminale”.

“La acea platformă erau depozitate mai multe tipuri de deșeuri. Deșeuri medicale periculoase nu sunt, din primele informații. Dar pot fi deșeuri de genul uleiuri, vopseluri, filtre de ulei. Tocmai de aceea e un incendiu atât de mare. Este extrem de periculos că astfel de deșuri au ajuns la mâna unor oameni iresponsabili.

Așteptăm de la ISU raportul privind sursa incendiului, dar exiată ipoteza unei mâini criminale. Ce se întâmplă în Prahova cu gunoaiele este iresponsabilitate”, a declarat Tanczos Barna pentru Digi24.

Sursa foto: Dreamstime