Exercițiu la Cernavodă pentru simularea unui accident nuclear

Vor simula un accident nuclear. În perioada 3-5 octombrie, România desfășoară exercițiul național „Valahia 2023”. Acesta are ca scop simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. Autoritățile au anunțat populația că nu este o situație de urgență reală și au solicitat să nu se panicheze.

„Va avea loc exerciţiul naţional privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice „Valahia 2023”, care va simula un scenariu de accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

Având în vedere faptul că la exerciţiu deplasarea forţelor se va face exact ca la intervenţie, cu semnale acustice şi luminoase, anunţăm şi rugăm populaţia să nu se panicheze, nu este o situaţie de urgenţă reală”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea”.

Exerciţiul se va desfăşura timp de 8 ore în fiecare zi, în intervalul orar 9,00 – 17,00. Acesta face pare din proiectul Norway Grants – „Îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei nucleare în România – Creşterea rezilienţei la dezastre şi a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare şi radiologice”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Se verifică și integrează planurile și procedurile de răspuns la urgențe nucleare în Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență

Scopul general al exerciţiului constă în verificarea şi integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare. Toate vor fi integrate în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR). De asemenea, are ca scop antrenarea structurilor de răspuns şi integrarea asistenţei internaţionale în răspunsul naţional.

„Exerciţiul naţional Valahia 2023 reprezintă o oportunitate pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns a unor situaţii de urgență nucleară şi radiologică improbabile, astfel asigurând protecţia populaţiei, a mediului înconjurător şi a proprietăţii”, se mai spune în comunicat.

Exerciţiul este organizat de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). De asemenea, participă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) și Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă. În plus sunt prezente și alte organizaţii naţionale implicate în răspunsul la urgenţă.

Suportul este asigurat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) şi Autoritatea pentru Radioprotecţie din Norvegia (DSA).