A fost aprobat Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, în sistem hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în urma solicitării Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare pentru aprobarea Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR).

„Hotărârea adoptată pentru aprobarea Planului ține cont de rezultatele evaluărilor exercițiilor desfășurate în baza programărilor la nivel național privind testarea Planului de protecție și intervenție în caz de accident nuclear sau urgență radiologică, elaborat în anul 2009. Planul aprobat astăzi este corelat cu Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență specifice riscului nuclear sau radiologic, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne și al președintelui CNCAN nr. 61/113/2018 și ține cont de aspectele operaționale aprobate în Concepția Națională de Răspuns la Urgențe Radiologice/ Nucleare”, a transmis CNSU.

Potrivit CNSU, prin Hotărârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, sunt finalizate 5 concepții de răspuns în caz de cutremure, epidemii, inundații, accident nuclear și/sau radiologic și incendii de pădure.

„Aceste concepții naționale de răspuns au rol în asigurarea conducerii și intervenției operative în cadrul acțiunilor de răspuns și implicit asigură o bună coordonare în vederea diminuării efectelor produse de categoriile de risc cu impact asupra comunităților”, se mai arată în comunicat.

Ajutor pentru Siria, după cutremurul de la începutul lunii februarie

De asemenea, reamintim că premierul Nicolae Ciucă a convocat luni, 29 mai, în sistem hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În cadrul reuniunii, s-a aprobat hotărârea CNSU privind acordarea cu titlu gratuit a unui ajutor umanitar Republicii Arabe Siriene, destinat sprijinirii populației afectate de cutremurul major produs în data de 6 februarie pe teritoriul Turciei, care a afectat grav și această țară, a transmis Guvernul României.

Potrivit sursei citate, sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență umanitară inițiat de Republica Arabă Siriană, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Ajutorul constă în bunuri de strictă necesitate; alimente, dispozitive medicale și articole pentru adăpostire, a mai precizat Executivul.

Acestea sunt oferite de statul român prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, respectiv, Patriarhia Română. Transportul se va realiza pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale.