Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut consultări cu reprezentanții Uniunii Sindicale Sanitas. Alături de el s-a aflat și liderul PSD, Marcel Ciolacu. Discuțiile s-au purtat la Palatul Victoria, iar principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare.

Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, se arată într-un comunicat de presă.

Vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanță pentru toți angajații din sistem.

Actul normativ care va fi adoptat de Guvern

Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare.

Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale.

O mai bună gestionare a situației concediilor medicale

Potrivit comunicatului de presă, reprezentanții Guvernului condus de Nicolae Ciucă au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. În cadrul discuțiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situației concediilor medicale.

Dialogul va continua, pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate, printre revendicări

Amintim că Sanitas a anunțat anterior care sunt revendicările medicilor. Acestea vizează creșterea veniturilor angajaților din Sănătate, raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar dar și plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar.

În plus, aceștia cer deblocarea posturilor din sistemul sanitar și creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE.