Premierul Slovaciei, Robert Fico, se zbate între viață și moarte după ce a fost împușcat. Totuși, nu puține sunt titlurile de știri care nu uită să menționeze că el ar fi „pro-rus”. Să fie vorba despre un avertisment de tipul „cine va face ca el, ca el va sfârși”? Jurnalistul Robert Turcescu dezbate acest subiect cu Tavi Hoandră și Mirel Curea.

Robert Fico se zbate între viață și moarte

În primul rând, scriitorul, artistul și jurnalistul Tavi Hoandră a subliniat că Europa se confruntă în momentul de față cu multiple atacuri împotriva valorilor sale de bază: Sfânta Scriptură, filozofia greacă și dreptul uman.

Acestea sunt „leagănul și stâlpii Europei”, subliniază Hoandră, iar agresivitatea manifestată împotriva acestor principii pur europene este pur și simplu șocantă.

„Uite unde se ajunge. Oamenii sunt atât de înverșunați unii împotriva celorlalți… Se ajunge la crimă. Asta este o chestie care te șochează, într-o Europă în care leagănul și stâlpii Europei au fost dintotdeauna Sfânta Scriptură, filozofia greacă și dreptul uman. Crucea nu mai contează. Este o agresivitate împotriva acestor principii pur europene, încât suntem șocați”, a relatat Tavi Hoandră în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube „HAI România”.

Robert Turcescu, Tavi Hoandră, Mirel Curea
SURSĂ FOTO: YouTube/HAI România!

Occidentul se degradează

La rândul lui, jurnalistul Mirel Curea a amintit de o declarație făcută de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

„Am văzut reacția ăsteia, care e o nenorocită. Zaharova, purtătoarea de cuvânt. Nu poți să nu-i dai dreptate. Are o declarație în care spune: Occidentul se degradează singur cu o viteză uluitoare. Ce să-i zici, ești tâmpită? Îi dai dreptate. Eu, care sunt anti-putinist înrăit”, a reacționat Mirel Curea.

Întreaga ediție a podcastului poate fi urmărită AICI.

Toată Europa stă cu sufletul la gură în aceste minute, după tentativa de asasinat

Toată Europa stă cu sufletul la gură în aceste minute, după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico. Prim-ministrul slovac se află în prezent în stare gravă la spital.

El a fost împușcat după ce a decis să suspende livrarea de armament către armata Ucrainei.

De-a lungul timpului, premierul slovac a cultivat relații puternice cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Totodată, a manifestat reticență în sprijinirea Ucrainei și a avertizat oficialii europeni cu privire la riscul ca intervenția occidentală să agraveze războiul.

Au fost trase mai multe focuri de armă

Conform primelor informații, au fost trase mai multe focuri de armă. Cel puțin unul dintre acestea l-a lovit pe premier în piept. Robert Fico a fost evacuat din piață cu mașina echipei sale de securitate. Ulterior, a fost transportat la spital cu un elicopter.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 71 de ani a fost arestat și dus la sediul Poliției. Aceste informații sunt preliminare.

Parlamentul Slovaciei s-a întrunit în regim de urgență pentru a analiza situația și a lua măsuri corespunzătoare.