Războiul declanșat de ruși în Ucraina are consecințe indiscutabile pentru dinamica politică din România, dar și pentru nivelul de trai al oamenilor și implicit pentru starea economiei românești.

Invitat în podcastul Contrapunct EVZ moderat de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, sociologul Vladimir Ionaș a mărturisit că simte un sentiment de frustrare față de incapacitatea României de a specula un moment favorabil în contextul regional al conflictului din Ucraina.

Ionaș: România nu prea contează. Suntem departe de ce am fi putut face

Plecând de la premisa că orice criză poate fi oportunitate, așa cum dovedesc alte state din Europa sau, sociologul a punctat că țara noastră putea să câștige din acest război inclusiv pe plan economic, ceea ce ar fi atenuat criza economică galopantă. „Sună cinic, dar se profită economic în situații de genul ăsta”, a observat jurnalistul Mirel Curea.

Sursă: Dreamstime

„România nu prea apare nicăieri, nu prea contează. În primul rând instituțiile noaste nu comunică, o lipsă de transparență totală. Lasă impresia că ajutăm, dar ajutăm pe sub mână. Era evident că au nevoie de rute de tranzit (n.r. – ucrainenii). În două luni România trebuia să le asigure posibilitatea să transporte totul de la granița cu România pțnă la granița cu Constanța și Galați. În două luni făceai un drum special pentru asta. Poți să câștigi foarte mult inclusiv financiar (…) Suntem departe de ceea ce am fi putut face. N-am văzut să încercăm să atragem companii din Ucraina, din Federația Rusă , a detaliat Vladimir Ionaș.

Ce facem cu un vecin ca Ucraina, țară înarmată până în dinți?

În opinia invitatului, în acest context țara noastră este obligată să ia o decizie legată și de Marea Neagră, mai precis de exploatarea zăcămintelor de gaz din perimetrul acesteia.

În altă ordine de idei, specialistul a dat ca exemplu Turcia, țara pe care o vede marea câștigătoare în urma conflictului armat din Ucraina, despre care consideră că ne lecții de oportunitate geopolitică și economică. „Turcia a jucat extrem de bine.

Pe de altă parte, sociologul a remarcat că foarte rar este adresat în spațiul public autohton un anumit aspect legat de Ucraina. Dacă ținem cont de istoricul unor relații proaste avute de țara noastră cu Ucraina, este cu adevărat oportun să ai un vecin ca ea? Mai ales că nu trebuie ignorat un aspect foarte important: e o țară super-înarmată, a opinat Vladimir Ionaș.