Câte miliarde a câștigat Vladimir Putin de la Occident de la începutul războiului? În mod paradoxal, în ciuda sancțiunilor drastice impuse de americani și de țările vestice, Rusia nu doar că a sucombat economic, ci s-a îmbogățit în vreme de război. În doar 4 luni au încasat 62 de miliarde de dolari pentru gazul lor.

Ține propaganda anti-Putin de foame?

Nu același lucru se poate spune de țara noastră, care suferă tot mai vizibil în urma crizei declanșate de conflictul militar de la granițe. Jurnalistul Ionuț Costache și invitații săi în podcastul România lui Cristache au analizat unde au greșit decidenții, căci așa cum e de regulă, criza ne-a prins nepregătiți. Invitații au convenit că în realitate, criza economică a început să lovească încă din toamnă, când au apărut primele scumpiri de prețuri și facturi. Scuza că Putin e de vină e doar un pretext pentru pasarea responsabilității.

Mircea Coșea

Mircea Coșea: Ne așteaptă lucruri din ce în ce mai grave, cel puțin un an și jumătate

Economistul Mircea Coșea consideră că, deși este adevărat că o criză alimentară va marca toate țările anul acesta, în România ea e amplificată de puseul inflaționist care va lovi crunt, în special familiile aflate la limita sărăciei, convenită în general la pragul de 4600 lei.

„Ne așteaptă lucruri din ce în ce mai grave, cel puțin până la sfârșitul primului trimestru 2023. După asta putem să sperăm la o anumită plafonare a inflației, nu la reducere. Din exterior vin niște lucruri extrem de grave, mai ales pentru România. În perioada asta noi nu putem să realizăm ceea ce spuneam eu, reducerea importului de mâncare. Or la mâncare prețurile vor crește pe plan mondial de 2-3 ori de acum înainte, vă rog să vedeți statistica FAO.

Cu fiecare biscuit pe care îl importăm, noi importăm și inflație. Prețurile vor crește. Bazaconiile care ni se spun cu anumite legi împotriva speculei sunt povești. Așa ceva nu se poate controla (…) Voucherele (n.r. – care vor fi acordate de guvern familiilor nevoiașe) sunt o rușine”, a detaliat expertul economic.

Pandemia a prefigurat criza. Avem cea mai mare inflație din ultimii 15 ani

În opinia jurnalistului Lucian Davidescu, criza economică la noi are un specific care se leagă și de pandemie. În perioada acesteia s-au tipărit foarte mulți bani, mulți români fiind plătiți fără ca să muncească de fapt. „S-au plătit unora cărora li s-a spus, oameni buni, stați acasă. Avem cea mai mare inflație din ultimii 15 ani”.

Criza economică va fi accentuată de criza alimentară, care în România se datorează lipsei de organizare a fermierilor, dar și interferenței marilor lanțuri comerciale, a mai explicat Mircea Coșea.