Într-o discuție purtată cu medicul Lucian Duță, în cadrul unei emisiuni speciale difuzate de EvZ Play, Raed Arafat a vorbit despre vaccinarea anti-covid. Șeful DSU susține că vaccinul anti-covid este doar o metodă de prevenire și nicidecum nu garantează persoanei care se imunizează că nu se va infecta cu noul coronavirus.

„Toată lumea a zis vaccinarea va fi soluția magică. S-a văzut că vaccinarea are un rol, scade posibilitatea de a face o formă gravă, dar s-a văzut că nu este o soluție perfectă”, a spus Raed Arafat. La începutul vaccinării, acest lucru nu s-a știut, a mai spus șeful DSU, care a explicat că a trebuit să se vaccineze mai mulți pentru a se observa că și cei vaccinați transmit virusul.

Așadar, vaccinul este o soluție preventivă, de a preveni formele grave și transmiterea, dar nu garantează că nu vei face boala, a mai spus Raed Arafat: Vaccinurile nu sunt întotdeauna o garanție 100% că nu faci boala. 

Totodată, el a vorbit și despre modul în care campania de vaccinare s-a desfășurat la cote maxime, iar apoi, din cauza unor decizii politice, numărul persoanelor care au vrut să se imunizeze a scăzut brusc.

„Vaccinarea a devenit mai lentă. Numărul nu a mai fost atât de mare. Am avut o perioadă cu doar câteva cazuri pe zi, iar mesajul pe care populația l-a înțeles a fost să nu se mai vaccineze. Una din imboldurile pentru vaccinarea a fost călătoria în alte țări, după care foarte greu s-a repornit foarte greu ca număr, când a început valul nou, valul 4.

Acolo oamenii din două motive s-au vaccinat. Teamă, pentru că au văzut decesele și ce se întâmplă, dar al doilea motiv era și ideea că se va implementa în România certificatul verde după modelul implementat în alte țări”, a spus Arafat.

Șeful DSU a vorbit și despre fake news-urile referitoare la efectele vaccinului anti-covid. El susține că în spate, acestea au fost organizate foarte bine, în contextul în care, în spațiul public erau împrăștiate informații similare.

Raed Arafat, despre reacțiile adverse după vaccinul anti-covid

„Campaniile împotriva vaccinării au fost extrem de eficiente. Eu sunt convins că în campaniile de anti-vaccinare a fost o organizare în spatele lor. Modul în care au ieșit unii și alții și foloseau aceleași narative comune, destul de apropiate.

Au început cu ideea că vaccinul poate să îți facă nu știu ce boală, după care au ieșit alții cu complicațiile care te omoară. După care au început fake-urile gen ”îți cresc solții”, aberații pe care unii le-au crezut”, a adăugat Arafat.

Întrebat de medicul Lucian Duță ce se întâmplă dacă după 4-5 ani de la vaccinare apar reacții adverse total neprevăzute la persoanele imunizate, șeful DSU a negat complet o astfel de opțiune, explicând cum sunt testate serurile înainte de a ajunge la oameni.

„Când testăm medicamentele noi testăm pe anumite animale care au un ciclu de viață mult mai rapid decât al nostru, în care putem vedea reacțiile adverse și s-au văzut că nu sunt, adică nu e nici prima nici ultima dată când se face acest lucru. După care s-au făcut pe oameni. Orice medicament nou este testat trei ani, dar ce se întâmplă după 15 ani? Șansa să se întâmple este de 0,0…%”, a adăugat Raed Arafat.