Populaţia Pământului se îndreaptă spre 8,1 miliarde de persoane. Suprapopularea a dus la multe teorii conspiraţioniste

Suntem peste 8 miliarde pe Planetă, iar unii cred că populația lumii a crescut prea mult și că de aici apar toate crizele cu care ne confruntăm azi.

Alții sunt de părere că putem avea și un număr dublu sau triplu de oameni care să trăiască în viitor pe Pământ, dar că pentru asta trebuie să schimbăm multe lucruri în modul nostru de viață, inclusiv în ceea ce privește drepturile și libertățile individuale sau în sistemele așa-zis democratice.

Sunt însă și voci care direct sau voalat susțin că singura șansă de a menține în viitor viața pe Terra este reducerea prin orice mijloace a populației, chiar înjumătățirea ei. Bogdan Comaroni, Tavi Hoandră și Robert Turcescu vorbesc despre aceste teorii, despre ce adevăruri sau ce informații false circulă pe marginea acestui subiect.

Robert Turcescu a prezentat o carte scrisă de omul de ştiinţă ceh-canadian Vaclav Smil, intitulată „Cum funcţionează lumea cu adevărat”. El a fost inclus în anul 2010 de către publicația Foreign Policy în primii 100 de intelectuali ai lumii, explică Turcescu.

carte vaclav smil
SURSA FOTO: captură YouTube

„Omul ăsta vine cu niște date foarte clare. Printre ele se numără şi acela că în 1950, bine, asta e o chestie statistică, nu că a descoperit-o el, eram 2,5 miliarde de oameni pe această planetă. Deci în 1950, da… se terminase Al Doilea Război Mondial. Astăzi, în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, dacă nu cumva o fi și început, suntem peste 8 miliarde pe această planetă.

Cartea lui tratează această idee nebună a faptului că, vezi, doamne, până în anul 2050 ar trebui să eliminăm combustibilii fosili din ceea ce înseamnă existența noastră planetară. Iar Vaclav Scmil, prin documentele pe care le prezinta, analizele excepționale, cifrele nenumărate pe care le are în acest volum, ne arată că asta este realmente o utopie”, a afirmat Robert Turcescu despre cartea omului de ştiinţă Vaclav Smil.

Tavi Hoandră: Eu cred că cineva deja a pornit planul ăsta

Despre subiectul suprapopulării planetei a vorbit în continuare şi Octavian Hoandră. El a adus aminte de un caz revoltător petrecut în SUA acum câteva zeci de ani. Acolo, un şerif îndemna anumite femei la sterilizare. Totul a dus la un scandal imens şi evident că planurile acestuia nu au fost duse la îndeplinire.

În schimb, Tavi Hoandră aduce aminte de celebrul ofițer francez de marină şi oceanograf Jacques-Yves Cousteau. Acesta ar fi fost agent CIA, spune Hoandră şi nu şi-ar fi ascuns părerile cu privire la populaţia tot mai numeroasă a planetei.

Jurnalistul mai subliniază că nu vrea să fie un conspiraţionist, dar este posibil ca deja să vedem semnele unor astfel de campanii în jurul nostru.

„Ideea este că într-adevăr suntem prea mulți și ritmul ăsta nu mai merge. De-a lungul vremii s-au încercat tot felul de chestii. Un șerif din Dakota (Statele Unite), acum vreo 50-60 de ani, a făcut ceva scrisori pe la fiecare familie pe care îi considerau mai putin dezvoltați intelectual, să vină femeile la sterilizare.

Și bineînțeles că s-a creat un scandal. El zicea: Domne, ne-am săturat de atâția proști. Nu mai putem cu atâția proști, trebuie să mai oprim din ei. Sigur, n-a rezistat, a fost un scandal public în America și nu s-a trecut la fapte. (…)

Vă aduceţi aminte de Jacques-Yves Cousteau, cutreiera mările… A fost agent CIA şi care avea în cala vasului lui ceva instalații și niște oameni acolo la care nu se putea umbla niciodată, deci nimeni nu avea acces acolo. (…)

Și el zicea într-un interviu la lumină, din 1991, din UNESCO Courier, la pagina 13, zice așa: „Pentru a stabiliza populația mondială, trebuie să eliminăm 350.000 de oameni pe zi. Este un lucru oribil, dar trebuie spus.”

Dacă marele Jacques-Yves Cousteau, care era și om de știință, și agent CIA, zicea că atunci, în 1991, acum probabil că trebuie eliminați mai mulți…

Dar probabil că deja se întâmplă tot ce vedem. Nu vreau să fiu conspiraționist, dar cu tot ce se întâmplă, cu toate nenorocirile care vin peste oameni și mor de la războaie până la vaccinuri, eu cred că cineva deja a pornit planul ăsta”, a spus Octavian Hoandră.

Întreg podcastul „HAI Live” de pe canalul de YouTube „HAI România!” de joi, 7 decembrie, poate fi urmărit chiar aici. Vizionare plăcută!