Victorie pentru PNL! Va da primul premier. Florin Cîțu: Îl propun pe Nicolae Ciucă

„Este o victorie importantă pentru noi, PNL, sa avem primul premierul, mai ales pentru că suntem partidul mai mic din coaliție. Pentru prima parte a rotativei îl propun pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier”, a declarat Florin Cîțu, în ședința BEx.

Florin Cîțu a fost cel care a propus în ședința BEx ca delegația PNL să fie condusă la negocierile cu PSD și UDMR, de Nicolae Ciucă, să facă parte din echipă și să fie șeful delegației. Florin Cîțu a subliniat că a fost premier desemnat în 2020, și era foarte important dacă putea să conducă el negocierile, nu Ludovic Orban. De aceea consideră că acum Ciuca trebuie să aibă libertate în negocieri.

În ședința Bex, după vot, Florin Cîțu a anunțat că la ora 15:00 convoacă o ședință cu prim-vicepresedintii și Nicolae Ciuca, la înainte de ședința de la ora 16:00, de la Parlament, cu PSD. În acest context, Nicolae Ciucă a cerut o reconfirmare pentru locul ședinței, spunând „înțeleg că la Guvern are loc”.

Care este ținta social democraților?

Paul Stănescu, secretar general al PSD, a explicat miercuri, 17 noiembrie, care este ținta social democraților în cadrul negocierilor. Totodată, acesta a spus și colegi din formațiunea sa ar putea ajunge miniștrii.

Astfel, Paul Stănescu a declarat că PSD va conduce 9-10 ministere dacă premierul e liberal și nu se vor înființa ministere noi. Mai mult, secretarul general al PSD a explicat și ce portofolii își doresc social democrații. Astfel, este vorba despre secretarul General al Guvernului, cu rang de ministru; ministerul Finanțelor și Apărarea, ca „minister de forță”.

De asemenea, Paul Stănescu a declarat că social democrații își doresc Sănătatea „foarte tare”, în timp ce Ministerul Muncii „e de stânga, trebuie să fie la noi”, spune acesta.

„Nu ne dorim Justiția, în guvernarea anterioară am avut o problemă mare cu justiția”, a mai spus secretarul general al PSD. Simultan, PSD dorește și Transporturile și Fondurile UE, în timp ce Externele, Internele si Educația sunt în atenția lui Iohannis și ar putea merge la PNL.

Mai apoi, acesta a vorbit și despre cine ar putea ocupa pozițiile respective, numindu-i astfel pe:Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu, Mihai Tudose, Alexandru Rafila.

„Vor intra oamenii din prima linie a partidului”, a adăugat Stănescu, punctând că el nu va merge în Guvern pentru că se va ocupa de partid.

„Vreau cel putin o ora pe saptamana sa ne vedem cu ministrii PSD la partid. Mie nu imi scapa asta. Minim o ora pe saptamana. Sa stam de vorba si sa urmarim programul din fiecare ministere”, a indicat Stănescu.