Declarațiile lui Donald Trump, răstălmăcite de presa americană

Jurnaliștii Robert Turcescu și Ion Cristoiu au comentat declarațiile pe care Donald Trump le-a făcut în Carolina de Sud. Mai exact, fostul președinte american a spus că în cazul unui atac rusesc, NATO nu va apăra statele membre care nu plătesc suficient.

Potrivit lui Ion Cristoiu, marea problemă o reprezintă manipularea de către presă a afirmațiilor făcute de Trump. Jurnalistul face referire la ce a scris politicianul în cartea sa, intitulată „America crispată”.

„Donald Trump a afirmat, și are dreptate, următorul lucru: America a fost până acum jandarmul țărilor NATO, a scos din buzunar bani pentru a apăra Coreea de Sud, Germania, și în timpul acesta, aceste state membre NATO nu au alocat apărării bani, bani pentru apărare, i-au vârât în protecție socială (…) Și în timpul acesta el spune <<Noi, America, stăm catastrofal la lucrările publice>>”, a explicat jurnalistul în podcastul de pe canalul de Youtube HAI România!.

Jurnalistul a mai punctat că din 31 de state membre NATO, numai 11, printre care și România, au crescut bugetul Apărării. Iar SUA stau extrem de prost la capitolul lucrări publice, pentru că au investit în Apărare.

Potrivit lui Ion Cristoiu, Donald Trump nu a spus că SUA nu vor apăra țările membre NATO, ci că anumite state membre trebuie să investească în Apărare.

donald trump
Donald Trump/SURSA FOTO: Dreamstime

Tucker Carlson, nepregătit la interviul cu Vladimir Putin

Ulterior, cei doi jurnaliști au vorbit despre interviul acordat de președintele rus Vladimir Putin jurnalistului american Tucker Carlson. Robert Turcescu susține că acesta nu a făcut un interviu cu Putin pentru „lumea întreagă”, ci „pentru americani”.

Robert Turcescu a adăugat că din perspectiva lor, ca și jurnaliști, Tucker Carlson s-a prezentat „execrabil”. Din punctul său jurnalistul american a venit nepregătit pentru un astfel de interviu, despre o parte a lumii pe care nu o cunoaște, adică Europa de Est.

Potrivit lui Ion Cristoiu, Carlson a avut un singur scop, și anume să obțină acest interviu.

Războiul din Ucraina nu putea fi evitat

Cât despre războiul din Ucraina, Ion Cristoiu spune că nu putea fi evitat. Potrivit acestuia, a fost plănuit din momentul în care Volodimir Zelenski a ajuns președinte. Jurnalistul a mai spus că acest conflict va mai dura, iar acest lucru convine tuturor.