Lev Ins a trimis deja o solicitare pentru avizarea pe piața românească la Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR), au arătat sursele Capital.

În Bulgaria, Lev Ins este specializată în asigurări RCA. Pe piața din România se simte un deficit acut de jucători pe acest segment, în condițiile în care City Insurance și Euroins au ajuns să adune în jur de 60% din întreaga piață. Situația City Insurance, spun sursele Capital, începe să nu mai fie atât de roz în condițiile în care a crescut cu mult peste așteptări.

Întârzierile la plată, mai ales cele pe relația cu străinătatea, adică plățile în numele românilor care au făcut daune în afara țării, sunt din ce în ce mai mari.

Pe de altă parte, așa cum a arătat Capital și o altă societatea străină este aproape pregătită să intre pe piața locală, tot în baza dreptului european la liberă practică, ca și Lev Ins. Este vorba despre o companie care are în spate asigurătorul american Arch, firmă cu o capitalizare de 13 miliarde de dolari.

De partea de daune pentru Lev Ins se va ocupa, în România, firma suceveană Recrex, cunoscută mai ales ca principal partener pentru firmele bulgărești care asigurări mașinile înmatriculate de români la sud de Dunăre.

Partea de vânzări, spun sursele Capital se va face online și prin intermediul oricăruia dintre brokerii locali care va dori să încheie un partaneriat în acest sens.

Intenția bulgarilor ar fi să intre pe piața locală printr-o formulă de tip MGO, în care asigurătorul doar emite polițele, restul funcțiilor fiind îndeplinite de un reprezentant local. Legislația românească nu permite însă astfel de construcții, deocamdată.

Pe de altă parte, spun sursele noastre, Lev Ins au cooptat deja nume importante din piața locală a asigurărilor, nume ce vor fi făcute publice în următoarea perioadă. Este vorba inclusiv de foști membrii din boardurile unor importante firme de asigurare.

 

Acționari ai Lev Ins sunt mai mulți cetățeni bulgari.

În România mai activează și societatea Euroins deținută de Eurohold, din Bulgaria. Acolo, Eurohold ocupă locul cinci în topul firmelor de asigurare, însă în România este ale doilea cel mai important jucător de RCA și al treilea la nivelul asigurărilor generale.

Pe piața locală a mai încercat să intre și Dallbogg, tot din Bulgaria, însă ei au fost până la urmă refuzați de toți potențialii parteneri, după ce și-au încălcat promisiunile contractuale făcute inițial.

DallBogg este al zecelea pe piața asigurărilor din Bulgaria.