Ellaal Goldberg era prezent activ în România cu mult înainte ca Cozmin Gușă să anunțe intențiile fondului de a investi în media locală. 

De altfel, chiar pe site-ul de prezentare a firmei din România, primul obiect de activitate este asigurări, urmat de media, industrie, agricultură și aviație. 

Elaal Goldberg  controlează Intaro, o firmă sepcializată în consultanță în asigurări și condusă de către Filip Stavrositu, fost director și om de bază în cadrul Astra Asigurări, fosta societate a familiei Adamescu. 

Așa cum a mai arătat Capital, cu detalii, Intaro urmează să administreze afacerile din România ale societății de asigurări Watford Insurance, înregistrată în Gibraltar și controlată de gigantul american Arch, companie de asigurări cu o capitalizare de peste 13 miliarde de dolari. 

Prin Intaro, Watford Insurance, care a deschis deja o agenție în București, va intra pe piața asigurărilor RCA, acolo unde se va concentra, cu prețuri sub media pieței, pe orașele mici, de sub 20.000 de locuitori. 

În același timp, spun sursele Capital, Ellaal Goldberg a negociat și preluarea unei bănci din România. În acest sens, arată sursele citate, s-au purtat discuții atât cu Dorinel Umbrărescu, pentru Banca Română pentru Credit și Investiții (BRCI), cât și cu Valer Blidar, pentru Banca Feroviară.  

Pentru cei doi, băncile pe care le dețin reprezintă activități conexe cu principalele afaceri pe care le au. Umbrărescu este  prezent în top 300 Capital cu o avere 240-250 de milioane de euro din construcții rutiere, iar Blidar cu 145-150 de milioane de euro din industria producătoare de material rulant.    

Sursele Capital spun că Elaal Goldberg ar fi foarte aproape să încheie un acord cu Valer Blidar pentru preluarea Banca Feroviară. Blidar nu a putut fi contactat pentru declarații. 

Pe de altă parte, contactat de Capital, Cozmin Gușă  a spus că ambițiile Elaal Goldberg depășesc și sfera media și teritoriul României, firma dorind să devină o prezență semnificativă în întreaga regiune sud-est europeană.
În ceea ce privește media, Gușă a spus că în proiect poate intra orice publicație sau canal considerat „quality” și că Realitatea, pe care o controlează,  va aplica doar după ce va ieși din insolvență.

 

Pe 20 aprilie, o companie americană, Potomac Global Advisors, publică pe un site de comunicate un comunicat de presă ce oferă detalii despre proiectul în care este implicat și Cozmin Gușă. 

Potrivit comunicatului, compania din Washington DC Ellaal Goldberg Corporation, ce deține pachetul majoritar într-o companie din România, Ellaal Goldberg SA, va face investițiile. Președintele Potomac, Mark J Robertson, este prezentat drept „reprezentant” al Ellaal Golberg Corp. 

Comunicatul mai spune că din cei 50 de milioane de dolari, 20 vor fi investiți în primul an și menționează că în compania din România, Ellaal Goldberg SA, acționari sunt EGC – SUA și acționarii minoritari Mihai Robert Rozsa, Csaba Bartos si Cozmin Gușă .  

G4media.ro a notat că Robertson a avut în trecut contacte cu Nicolae Dumitru „Niro” și că are un partener de afaceri rus în compania Potomac Global Advisors. Robertson a respins drept nefondate suspiciunile legate de partenerul rus și asocierile cu mediul politic și de afaceri din România.