Viorica Dăncilă a vorbit joi, în cadrul podcastului România lui Cristache, despre influența pe care Klaus Iohannis, președintele României, o are asupra liderului PSD Marcel Ciolacu. Fostul premier al României a răspuns întrebărilor adresate de Ionuț Cristache.

Viorica Dăncilă, despre înțelegerea dintre PSD și Iohannis din cadrul alegerilor prezidențiale din 2020

După ce a luat la rost actualul guvern, fostul premier Viorica Dăncilă a explicat că nu dorește să atace niciun lider politic din PSD, însă a atras atenția că și-a dat singură demisia din Partidul Social Democrat, iar Marcel Ciolacu doar i-a luat locul, rămânând în această funcție chiar și în prezent. Mai mult, aceasta povestește cum între turul 1 și 2 al alegerilor prezidențiale din 2020, liderii PSD din teritoriul erau sunați să dea jos afișele electorale cu ea. Printre aceștia se numărau Marcel Ciolacu și Paul Stănescu.

„Să știți că eu nu mi-am propus să atac o persoană. Eu i-am dat demisia, nu pot să spun  că mi-a luat domnul Ciolacu locul. Ei nu s-au așteptat nici să intru în turul doi al alegerilor prezidențiale. Între turul 1 și turul 2 deja dădeau telefoane în teritoriu ca să dea afișele jos. Cei care astăzi conduc Partidul Social Democrat (cine dădea telefoane). Este un capitol închis. Domnul Ciolacu, domnul Stănescu sunau ca să-mi dea afișele jos. Mă sunau primarii, știam de acest lucru, dar am mers mai departe”, a transmis Dăncilă în cadrul podcastului de joi, 17 noiembrie.

Mai mult, Ionuț Cristache a întrebat-o dacă nu i-a confruntat pe acest subiect, la care Dăncilă a răspuns că nu mai avea sens, deoarece nu își imagina că există asemenea oameni „pentru care scaunul este mai important decât destinul României sau destinul românilor”.

„Nu mai avea sens pentru că nu mi-am imaginat că există asemenea oameni pentru care scaunul este mai important decât destinul României sau destinul românilor. Să nu uităm că aceiași oameni au fost cei care au contribuit la trecerea moțiunii de cenzură. Eu nu acuz PNL, moțiunea de cenzură este un mijloc de a dărâma Guvernul, este democratic, ei și-au făcut datoria. Ceea ce m-a nemulțumit este că cei din partidul pe care îl conduceam au fost cei care au ajutat la moțiunea de cenzură. Poate destinul României era altfel, poate reușeam să duc la bun sfârșit programul de guvernare și să nu uităm că în programul de guvernare erau măsuri și sociale, dar și măsuri pentru economia românească”, a mai transmis Dăncilă.

Viorica Dăncilă, adevărul despre Klaus Iohannis: Domnul Ciolacu se supune și acum cerințelor domnului președinte

De asemenea, fostul premier a mai fost întrebat dacă liderii din PSD au făcut acest lucru sub oblăduirea lui Klaus Iohannis. Dăncilă a transmis că este de acord cu această afirmație, adăugând că Marcel Ciolacu se supune și acum cerințelor lui Klaus Iohannis.

„Eu consider că da, știu că domnul Ciolacu se supune și acum cerințelor domnului președinte Iohannis. Atunci când își dai jos propriul Guvern.  Gândiți-vă că intram în alegerile prezidențiale. Eram contracandidata domnului Iohannis. Nu spun că se temea, dar probabil că își dorea un scor cât mai mare. Știți cum este. Noi avem o vorbă: hoțul strigă hoții. În momentul în care aveam o înțelegere cu domnul Iohannis așa cum au spus cei din partidul meu, fostul meu partid, cum au subliniat, negociam și eu ceva, nu? Negociam ori să rămân premier, ori să rămân președinte de partid, ori să obțin o altă funcție. Erau lucruri legate strict de guvernare”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Mai mult, aceasta a vorbit și despre viitorul coaliției de guvernare până în 2024, explicând că această coaliție între PSD și PNL va duce România într-o situație dificilă atât pe plan intern, cât și extern.

„Nu știu dacă vor merge împreună până în 2024, dar împreună vor duce România în situație dificilă și în plan intern și în plan extern. Într-un an de zile ce au făcut? Au dat legea speculei care nu funcționează. Tot  această coaliției a dat legea offshore pentru România care nu funcționează. Nu știu cine conduce România, dar este condusă într-o direcție greșită. V-am da exemplu legea offshore, demolarea mixului energetic. Noi ca și țară care avea energie ieftină pe care puteam să o folosi pentru IMM-uri pentru companii , uitați unde ducem, cu ce prețuri plătim acum. Vedem cum se distrug marile companii. Nu avem nicio reacție la măsurile care se iau la Bruxelles. Ceea ce ni se spune execută. Acest lucru se observă prin măsurile pe care le iau. În perioadă de criză nu vii cu taxe și impozite. Este clar că sunt decuplați de la realitate, nici nu se informează. Ați văzut pe cineva că a sancționat acest lucru. Este foarte greu de înțeles care presupun nu numai tăcerea , dar și faptul că nu participe anumite persoane la emisiuni. Sunt blocată pe toate televiziunile mari.  Nu mă plâng de acest lucru. Este modul de acțiune al fiecăruia”, a mai continuat fostul premier al României, care a atras atenția că „eu niciodată nu o să mă mai întorc în PSD”.