Jurnaliștii Robert Turcescu și Mirel Curea au provocat invitații în studioul EVZ să contureze jocul abil pe care îl face Kremlinul, în preambulul unui nou conflict militar care a început să îngrijoreze foarte tare Occidentul.

Bichir: Rușii sunt dați dracu! Ne lasă în fundul gol

Tresărirea Europei a fost minoră, a remarcat jurnalistul Mirel Curea referitor la relativa detașare a liderilor europeni atât față de războiul care stă să înceapă la granița cu Ucraina, cât și la mișcarea Maidan din Ucraina, care a dus la așa-numita Revoluție portocalie.

Istoricul și jurnalistul Florian Bichir a remarcat mutarea strategică curajoasă, dar și vicleană a rușilor: Momentul ales e excepțional, ne lasă în fundul gol. La primul glonț tras în Ucraina, tot gazul rusesc se va bloca. Cu excepția nemților Europa îngheață de frig în plină iarnă. Negocierea asta e senzațională pentru ei. Uitați-vă la hartă, pe unde mai intră gazul dacă Europa intră într-un conflict? Rușii vor să provoace Kievul să tragă primul.

„Or să dea foc la draperii: Cine îl sună pe Putin?”

Or să dea foc la mobilă și se încălzesc în piață (n.r. – europenii). Or să dea foc la draperii la Bruxelles, cine îl sună pe Putin? Sunt dați dracu, să învățăm de la ei că noi mai avem”, a subliniat Bichir.

Sursă: Dreamstime

Istoricul a adus în discuție și rolul NATO în această complicată ecuație geostrategică: Acum se verifică, bă băieți mai vreți în NATO sau rămâneți cu frigul?

Avramescu: Occidentul se va mobiliza. Începe declinul lui Putin

Fostul ambasador Cătălin Avramescu, profesor universitar de filosofie la Universitatea din București, se consideră optimist în ceea ce privește cursul evenimentelor. Expertul anticipează că Europa se va trezi la un moment dat din această derută și va fi nevoită să se conecteze la realitate. Occidentul are de ales, trebuie să pună limite severe expansionismului rusesc, ceea ce nu a făcut până acum. Sunt semne că începe să se mobilizeze. Începe declinul puterii lui Putin, îi subestimează pe ucraineni„, a conchis Avramescu.

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: