NATO intervine de urgenţă între Ucraina şi Rusia, în urma anunţului făcut de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, referitor la o posibilă lovitură de stat în ţara sa, sprijinită de Moscova.

Şeful NATO: O invazie a Ucrainei o va costa scump pe Rusia, vor exista consecinţe

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat clar Rusia că orice încercare de invadare a Ucrainei va avea „consecinţe”.

„Dacă Rusia foloseşte forţa împotriva Ucrainei, acest lucru o va costa, va avea consecinţe”, este avertismentul dur lansat de liderul NATO, înaintea unei reununi a miniştrilor de Externe din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, fără să precizeze totuşi despre ce costuri vorbeşte, transmite Associated Press.

Reuniunea se desfăşoară pe 30 noiembrie şi 1 decembrie în Letonia, iar pe agenda discuţiilor se află activităţile Federaţiei Ruse.

„O concentrare mare şi neobişnuită de forţe în regiune”

„Este pentru a doua oară în acest an când Rusia a adunat o concentrare mare şi neobişnuită de forţe în regiune”, a mai declarat Jens Stoltenberg, vorbind despre tancurile ruseşti, artilerie, unităţi blindate, drone, sisteme de război electronice şi trupe pregătite de luptă, scrie News.ro.

„Această acumulare militară este neprovocată şi neexplicată. Ea creşte tensiunile şi riscul unor calcule greşite.

Nu există nicio certitudine cu privire la intenţile Rusiei. (…) Este vorba despre o consolidare militară a unei ţări care invadat deja Ucraina înainte”, a adăugat secretarul general al NATO.

Se pregăteşte o lovitură de stat în Ucraina, sprijinită de Moscova?

Reamintim că, vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că serviciile de informaţii ucrainene au descoperit planuri în vederea unei lovituri de stat în Ucraina săptămâna viitoare, susţinute de Rusia.

Acuzaţiile venite de la Kiev au fost respinse imediat de către Moscova. „Rusia nu face aşa ceva”, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În tot acest timp, Ucraina acuză Rusia că menţine circa 90.000 de soldaţi la frontiera ruso-ucrianeană, în urma unor exerciţii militare în vestul Rusiei, la începutul anului.

Ministerul ucrainean al Apărării acuză că unităţi din cadrul celei de-a 41-a Armate ruse rămân în apropiere de Ielnia, la aproximativ 260 de kilometri nord de frontieră. Totuşi, Moscova neagă că plănuieşte vreo invazie şi refuză să prezInte informaţii despre mişcarea trupelor pe teritoriul său.