Tensiunile cresc între SUA și Rusia. Donald Trump așteaptă „memorandumul de pace” promis de Putin

Președintele american Donald Trump a avut săptămâna trecută o convorbire telefonică cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în urma căreia Putin s-ar fi angajat să trimită în scurt timp un „memorandum de pace”, cu detalii privind cerințele Rusiei pentru un armistițiu în Ucraina, potrivit unor oficiali americani și surse din Casa Albă.

La mai bine de o săptămână de la acel apel, Statele Unite nu au primit niciun document, iar Trump, potrivit surselor citate de presă, ia în calcul impunerea unor noi sancțiuni împotriva Moscovei, pe fondul nemulțumirii față de escaladarea conflictului, transmite CNN.

Noile sancțiuni, deja schițate de mai multe săptămâni, nu au fost încă aprobate de președinte. Duminică, Trump a declarat că „ucide o mulțime de oameni. Nu știu ce e în neregulă cu el. Ce s-a întâmplat cu el?”, referindu-se la Putin.

Într-o postare pe Truth Social de marți, liderul de la Casa Albă a scris că „ceea ce Vladimir Putin nu înțelege este că, dacă nu eram eu, multe lucruri cu adevărat groaznice s-ar fi întâmplat deja cu Rusia, și mă refer la FOARTE GROAZNICE. Se joacă cu focul!”

Medvedev vorbește despre al Treilea Război Mondial

Marți seară, tensiunea s-a amplificat pe platforma X, într-un schimb de replici între Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și oficial în Consiliul de Securitate, și Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia.

„Eu cunosc un singur lucru cu adevărat rău – Al Treilea Război Mondial. Sper că Trump înțelege asta!”, a spus Medvedev.

Keith Kellogg a răspuns spunând că „alimentarea fricii de Al Treilea Război Mondial este un comentariu regretabil și iresponsabil din partea lui @MedvedevRussiaE și nu se potrivește cu o putere globală.

„Președintele Trump lucrează pentru a opri acest război și a pune capăt vărsării de sânge. Așteptăm memorandumul rusesc promis acum o săptămână. Încetarea focului, acum”, a adăugat Kellog.

Trump pledează pentru negocieri directe Rusia–Ucraina

În apelul avut luni cu Putin, Trump i-a transmis că Rusia și Ucraina ar trebui să poarte negocieri directe pentru un acord de pace, iar SUA și Europa să sprijine procesul atunci când este necesar.

Ulterior, Trump a declarat pe rețelele sociale că „condițiile pentru o încetare a focului vor fi negociate între cele două părți, deoarece doar așa este posibil.” Apelul a venit la scurt timp după primele discuții directe Rusia–Ucraina, desfășurate în Turcia.

Deși planul era ca Rusia să trimită memorandumul atât Ucrainei, cât și SUA, documentul nu a fost încă transmis. Acest lucru sugerează că Trump nu s-a retras complet din procesul de mediere.

Volodimir Zelenski, Donald Trump
SURSA FOTO: Președinția Ucrainei

Rusia susține că documentul este în lucru

Marți, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „Rusia continuă elaborarea proiectului de memorandum privind viitorul tratat de pace, cu definirea unor poziții precum: principiile de reglementare, termenele pentru posibila încheiere a acordului de pace și o potențială încetare a focului pentru o anumită perioadă, în cazul în care se ajunge la un acord.”

„De îndată ce memorandumul va fi finalizat, va fi transmis către Kiev. Ne așteptăm ca și partea ucraineană să lucreze la propriul document și să ni-l transmită simultan cu primirea documentului rusesc”, a adăugat ea.

Presiuni tot mai mari asupra Casei Albe

În paralel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat luni Rusia că „se joacă cu diplomația și diplomații”, iar în Congresul american, atât democrații, cât și republicanii cer noi sancțiuni dure.

Senatorul democrat Richard Blumenthal a declarat pentru CNN că „toți, prin declarațiile noastre publice și prin contacte private, exercităm presiuni foarte, foarte mari.”

El este coautor al unui proiect legislativ bipartizan susținut inclusiv de senatorul republican Lindsey Graham, aliat al lui Trump, care propune sancțiuni severe împotriva Rusiei, inclusiv tarife de 500% pe energia vândută de Moscova. Peste 80 de senatori sprijină deja acest proiect.

Blumenthal a precizat că inițiativa a fost elaborată în consultări strânse cu aliați europeni și asiatici, iar Germania, Franța și Marea Britanie oferă „sprijin total, 100%”.

Trump temporizează nemulțumirile: „Să nu pierdem șansa negocierilor”

După convorbirea cu Putin, Trump le-a transmis liderilor europeni că nu va susține, deocamdată, noi sancțiuni împotriva Moscovei, deși anterior sugerase că este dispus să adopte o linie mai dură față de Putin.

Senatorul Marco Rubio a declarat în fața Comisiei de Politică Externă a Senatului că „Trump crede că, dacă începem acum cu amenințări legate de sancțiuni, rușii vor înceta discuțiile. Iar noi trebuie să-i aducem la masa negocierilor.”

„Nimeni nu spune că este o garanție, dar trebuie să le dăm o șansă”, a adăugat Rubio.

Macron speră că Trump își va schimba poziția

Președintele francez Emmanuel Macron a comentat luni, după cele mai recente declarații ale lui Trump.

„Președintele Trump realizează acum că, atunci când președintele Putin a spus că este pregătit pentru pace, a mințit. Vedem din nou în ultimele ore cum Donald Trump își exprimă furia. O formă de nerăbdare. Sper doar că asta se va traduce în acțiune”, a declarat Macron.