Ambasada Ucrainei în România a transmis într-un comunicat, comentariul ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în urma convorbirii Președintelui SUA Joe Biden cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și informații privind situația de securitate în teritoriile Ucrainei ocupate temporar de către Federația Rusă și de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei.

„Suntem încrezători că, în apelul de ieri, Vladimir Putin a primit câteva semnale foarte clare și puternice cu privire la escaladarea situației de-a lungul graniței cu Ucraina și din regiune. De mai multe ori, partenerii noștri americani au spus deja Moscovei că orice alte aventuri militare vor avea un preț extrem de mare. Suntem siguri că acest apel nu a făcut excepție”, a declarat ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Ucraina apreciază angajamentul diplomatic al SUA

Ministrul consideră că acest contact dintre cei doi președinți servește la descurajarea Rusiei și la de-escaladarea situației din zonă. De asemenea, potrivit comunicatului Ambasadei Ucrainei la București, Dmytro Kuleba apreciază angajamentul diplomatic crucial al SUA și eforturile de a aduce Rusia înapoi la masa negocierilor.

„Ucraina și SUA rămân parteneri strategici de încredere și ne bucurăm de un nivel ridicat de încredere. Partea americană a informat Ucraina în detaliu despre apelul viitor și despre elementele sale cheie. Lucrăm acum la pregătirea unui apel între președinții Volodymyr Zelensky și Joe Biden, unde liderii vor putea discuta despre coordonarea ulterioară dintre Ucraina, SUA și partenerii europeni pentru descurajarea Rusiei și revitalizarea discuțiile de pace”, a mai spus ministrul.

Se caută soluții politice și diplomatice

Dmytro Kuleba dă asigurări că Ucraina este ferm devotată căutării de soluții politice și diplomatice la conflictul ruso-ucrainean. El a precizat că, în contextul în care se observă o lipsă de constructivitate de partea rusă, principala prioritate rămâne implementarea efectivă a pachetului cuprinzător de măsuri pentru a evita o escaladare militară ulterioară a Moscovei.

Situația rămâne totuși tensionată, având în vedere că Federația Rusă continuă să mențină un grup de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina. 40 de grupuri tactice de batalion sunt pregătite pentru a fi desfășurate ca parte a potențialei operațiuni ofensive. Numărul total de forțe de-a lungul graniței, în Donbas și Crimeea, cuprinde 115.000 de militari, care include 93.000 de militari prezenți la sol și 22.000 de componente navale și aeriene. Rusia intensifică, de asemenea, activitățile de recunoaștere în regiunea Mării Negre, se mai arată în documentul Ambasadei Ucrainei.