Ca urmare a centralizării informațiilor prelucrate de InfoCons, au rezultat următoare:

  • din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muștar/semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție: boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție. Dintre acestea, doar 0,1 % au 55% boabe de muștar.

– 0,01 % au 55% boabe de muștar;

-0,01% au 50% boabe de muștar;

– 0,01% au 46% boabe de muștar;

-0,05% au 10% boabe de muștar

  • faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție;

-0,27% au 20% făină de muștar;

-0,01% au 10% făină de muștar.

  • din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal: 37% nu menționează proveniența ingredientului principal.

Muștarul, plin de E-uri. Produsul alimentar care îți pune în pericol sănătatea

  • din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în muștar: 88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);​

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:

1% din produse au în compoziție 6 E-uri;

9% din produse au în compoziție 4 E-uri;

20% din produse au în compoziție 3 E-uri;

31% din produse au în compoziție 2 E-uri;

27% din produse au în compoziție 1 aditiv;

12% din produse nu au în compoziție E-uri;

  • din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel:

59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);

32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);

23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);

23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).

Muștarul, un pericol pentru sănătate

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  •  valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal.
  • cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g.
  • cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g.
  • cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.
  • cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15%.