Nicușor Dan: „S-au făcut progrese, dar evaziunea fiscală rămâne o problemă”
Președintele Nicușor Dan a spus, într-o conferință de presă luni, că problema marii evaziuni fiscale, digitalizarea ANAF și colectarea mică a taxelor sunt subiecte aflate încă în discuție. El a menționat că informatizarea ANAF este un punct important din strategia stabilită în 2019, care urmărea să combată corupția și evaziunea fiscală mare.
Despre colectarea redusă a taxelor, Nicușor Dan a spus că, deși nu a fost mereu de acord cu partidele care au condus țara, a observat o creștere a colectării în 2024 față de anul anterior. Totuși, el a spus că există mecanisme care fac ca mulți bani să se piardă.
În continuare, el a explicat că în 2019, în strategia lor, erau deja luate în calcul problema corupției și a evaziunii fiscale mari. La ședința CSAT, SRI a prezentat un raport despre marea evaziune fiscală, în care au fost propuse măsuri pentru mai multe instituții. Nicușor Dan a spus că discuția este încă în derulare, iar informatizarea ANAF este un punct-cheie. El a adăugat că va oferi mai multe detalii când va avea un plan mai clar.
„Deci nişte progrese s-au mai făcut la colectare, dar sunt mecanisme care fac să se piardă mulţi bani. E o discutie în curs. În strategia din 2019, şi corupţia si marea evaziune fiscală sunt prezente deja. Ce s-a întâmplat în CSAT a fost că SRI a venit cu un punct de vedere al marii evaziuni fiscale, la sfârşitul căruia erau prevăzute măsuri pe diferite instituţii. Discuţia este în continuare în curs, informatizarea ANAF este unul dintre punctele importante ale acestei strategii.”
Nicușor Dan: „Veniturile la buget au crescut, dar pierdem mulți bani la TVA”
Nicușor Dan a fost întrebat despre procentul mare de taxe necolectate de ANAF și a răspuns că, deși nu a fost întotdeauna de acord cu partidele care au condus țara, dacă se uită la veniturile din ultimii ani, în 2024 a fost o creștere față de 2023 cu 60-70 de miliarde de lei.
A spus că s-au făcut unele progrese la colectarea taxelor, dar problema rămâne, mai ales la TVA, unde există câteva mecanisme care fac să se piardă mulți bani.
„N-am fost întotdeauana prietenos cu partidele care au guvernat, dar dacă vă uitati la graficul veniturilor din ultimii ani, în 2024 am avut o creştere faţă de 2023 de 60-70 de miliarde de lei. Deci nişte progrese s-au mai făcut la colectare, dar bineînţeles că este în continuare (n. red. o problemă) şi în special pe TVA sunt câteva mecanisme care fac ca noi să pierdem mulţi bani.”
Nicușor Dan anunță economii la Administrația Prezidențială
Când a fost întrebat când va scădea evaziunea fiscală, estimată la 10% din PIB, a explicat că deja există semne că lucrurile se îmbunătățesc, dar problema rămâne serioasă. A spus că, privind veniturile la buget, în 2024 s-a înregistrat o creștere de 60-70 de miliarde de lei, deci s-au făcut unele progrese, însă în continuare, mai ales la TVA, există mecanisme care fac să se piardă mulți bani.
El a spus că problema evaziunii fiscale este inclusă în Strategia Națională de Securitate din 2019, care tratează atât corupția, cât și marea evaziune fiscală. A mai precizat că SRI a venit cu un punct de vedere despre marea evaziune fiscală și au fost propuse măsuri pentru mai multe instituții, iar informatizarea ANAF este un punct important din această strategie.
Despre posibilitatea să susțină un discurs în Parlament la începutul sesiunii legislative, în contextul crizelor sociale și economice, Nicușor Dan a spus că momentan nu s-a gândit la asta, dar dacă va fi nevoie, o va face. Pentru moment, nu are această intenție.
„Dacă vă uitați la graficul veniturilor la buget, în 2024 am avut o creștere de 60 – 70 miliarde lei, deci niște progrese s-au făcut. Dar în continuare, în special la TVA, sunt niște mecanisme care fac să pierdem foarte mulți bani.
Ca și la întrebarea despre justiție, e o discuție în curs. SRI a venit cu un punct de vedere asupra fenomenului marilor evaziuni fiscale și, la final, erau prevăzute niște măsuri împreună cu diferite instituții. Informatizarea ANAF e unul din punctele importante ale strategiei.”
Nicușor Dan a anunțat că Administrația Prezidențială va face economii de 20 de milioane de lei, adică o cincime din bugetul anual de 100 de milioane. El a explicat că reducerea banilor se va face de la deplasările în străinătate, dar și de la investiții, bunuri, servicii și reparații.
Sesizarea Legii Vexler
Despre decizia sa de a trimite Legea Vexler la Curtea Constituțională, președintele a spus că a făcut acest lucru pentru că avea această obligație și pentru că mulți cetățeni i-au cerut să o facă.
El a precizat că trebuie să se pronunțe în 20 de zile, termen care a fost respectat când a depus sesizarea. Nicușor Dan a spus că a luat în serios rolul său de președinte pentru toți românii, inclusiv pentru cei care nu l-au votat, dar care aveau întrebări legate de această lege. El a adăugat că președintele trebuie să intervină atunci când crede că o lege nu respectă Constituția.
„Tăiem de la deplasări externe și mai sunt: investiții, bunuri, servicii, reparații. Constituția mă obligă să mă pronunț în 20 de zile, care s-au împlinit joi, când am depus sesizarea. Argumentele noastre au avut cea mai multă consistență.
Eu am luat în serios când am spus că vreau să fiu un președinte pentru toți românii și am luat în serios petițiile de la românii care nu m-au votat, dar aveau nedumeriri pe această lege. Președintele trebuie să acționeze atunci când crede că o lege e neconstituțională.”