Radu Burnete nu crede că vor dispărea banii cash
Consilierul prezidențial Radu Burnete a fost întrebat dacă există riscul ca în România să fie interzise tranzacțiile în numerar, o problemă intens discutată atât în mediul online, cât și în campania electorală de anul trecut.
Radu Burnete a transmis că nu crede că se va ajunge la interzicerea folosirii banilor cash în România și că discuțiile anterioare privind limitarea plăților în numerar au fost, probabil, insuficient explicate publicului. A subliniat că scopul acestor măsuri nu era restricționarea oamenilor de a utiliza numerar sau de a păstra bani acasă.
Acesta a atras atenția că, în România, o mare parte din evaziunea fiscală se realizează cu bani cash, întrucât este „mai greu de văzut”.
Consilierul prezidențial a precizat că intenția era de a aduce mai mulți bani în circuitul bancar pentru transparență, însă a recunoscut că tema este una sensibilă, iar reacția populației trebuie tratată cu seriozitate, fără dramatizări.
”Eu nu cred că se va interzice cash-ul şi cred că inclusiv discuţiile care au fost în trecut apropo de limitarea plăţilor cash poate că n-au fost explicate suficient. Ideea e nu să nu poată folosi oamenii cash ca să îşi cumpere nişte lucruri. Sau dacă cineva vrea să-şi ţine nişte bani cash acasă, nu vrea cineva să interzică asta.
Dar realitatea e că o mare parte din evaziunea fiscală se face cu bani cash. Este mai greu de văzut. Şi intenţia celor care mergeau în direcţia asta era să-i aducem în sistemul bancar ca să-i vedem. Dar până la urmă, trăim într-o democraţie. Eu nu eram în partea de guvernare, dar am văzut reacţia oamenilor şi ăsta e un mesaj: e un subiect sensibil şi trebuie tratat ca tare, nu-i o dramă”, a declarat el în cadrul emisiunii ”Insider Politic” de la Prima TV.
Întrebat dacă preferă plata cu cash sau card, Burnete a spus:
”Să ştiţi că nu prea mă prindeţi cu cash la mine. N-am nimic împotriva cash-ului. Adică e foarte bine să fie folosit, dar eu personal prefer să folosesc cardul”.

Limită de 5.000 de lei pentru plățile cash
Măsura adoptată de guvern în toamna anului 2023, care stabilește un plafon de 5.000 de lei pentru plățile în numerar, a generat numeroase controverse și discuții în spațiul public.
Deși obiectivul declarat al acestei reglementări este combaterea evaziunii fiscale, în mediul online au circulat informații eronate potrivit cărora s-ar pregăti interzicerea completă a plăților cash.
Pentru a risipi aceste temeri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu există nicio intenție de a elimina numerarul sau de a obliga populația să utilizeze exclusiv cardurile bancare.
În ceea ce privește motivul introducerii acestui plafon, Ciolacu a explicat că este o măsură necesară pentru a preveni frauda fiscală, subliniind că în cazul achizițiilor de valoare mare, cum ar fi un televizor, plata cu cardul este mai sigură și mai transparentă.