Tensiuni între Nicușor Dan și Ilie Bolojan pe tema creșterii TVA
Președintele Nicușor Dan a lăsat de înțeles că a avut neînțelegeri cu Ilie Bolojan legate de creșterea TVA. El a spus că, înainte ca Ilie Bolojan să fie numit premier, a propus coaliției un set de măsuri care ar fi permis păstrarea TVA la 19%.
Nicușor Dan a mai spus că, odată ce l-a numit pe Bolojan premier, responsabilitatea pentru pachetul fiscal a trecut la Guvern, iar acesta a decis să mărească TVA la 21%. A explicat că, în luna dinaintea numirii premierului, a analizat multe date financiare și, pe baza lor, a discutat cu Bolojan despre o soluție care să păstreze TVA la 19%. Aceasta a fost înțelegerea inițială, dar din momentul în care a fost format Guvernul, deciziile au devenit responsabilitatea acestuia.
„În acea lună, înainte de numirea premierului, m-am uitat pe foarte multe date financiare și, în cunoștință de cauză, am avut această discuție cu coaliția și premierul desemnat. Asta a fost înțelegerea la momentul formării guvernului. Pentru ca toate corecțiile necesare să fie făcute cu menținerea TVA la 19 % era nevoie de un complex de măsuri despre care sunt convins că reprezentau o soluție. Din momentul în care am numit guvernul, cu această condiție, toate discuțiile și măsurile au intrat în atributul guvenrului.”
Întrebat despre relația sa cu premierul, Nicușor Dan a spus că pe viitor nu va mai interveni prea mult în discuțiile și deciziile legate de măsurile fiscale. Când a fost întrebat dacă este în dezacord cu Guvernul pe tema austerității, a răspuns că toți – guvernul, premierul, coaliția și el – au același scop: să ajute România să treacă peste această perioadă dificilă. A adăugat că fiecare încearcă să contribuie la interesul național și că, din partea lui, va exista colaborare.
„Suntem în politică și încercă, fiecare dintre noi să relaționăm cât mai mult în realizarea interesului național așa cum îl vede fiecare dintre noi. (…) Și coaliția majoritară și guvernul și eu ca președinte trebuie să scoatem România din acest moment dificil. Și veți avea toată colaborarea din partea mea.”
Nicușor Dan justifică austeritatea: „Măsuri provizorii pentru a recâștiga încrederea investitorilor”
Nicușor Dan a explicat că primul pachet de măsuri fiscale, care afectează în special clasa de mijloc, a fost adoptat urgent pentru a recâștiga încrederea Comisiei Europene și a investitorilor. A spus că România a promis de multe ori reforme, dar nu le-a respectat, iar partenerii internaționali nu mai aveau încredere că țara își va respecta angajamentele.
El a mai spus că măsurile de austeritate sunt doar temporare și vor fi eliminate atunci când situația economică va permite. Le-a transmis românilor că această perioadă dificilă va fi scurtă și că România are potențial să se dezvolte. A adăugat că, dacă nu vor fi făcute greșeli, până la finalul lui 2026 țara va intra în OCDE și va deveni mai atractivă pentru investitori.
„Noi eram într-o situație în care planul de măsuri trebuia să fie rapid credibil pentru CE și investitori. Semnalele au fost că aceștia nu mai cred că ne vom ține de cuvânt. România a promis de multe ori și nu s-a ținut de cuvânt.
Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, că România are potenţial economic. La sfârşitul lui 2026 dacă nu facem greşeli intrăm în OCDE şi România va fi interesantă pentru investitori străini. Economia are potenţial de dezvoltare după ce vom trece de această scurtă perioadă de redresare.”
Nicușor Dan speră că românii nu-și vor pierde încrederea în el
Nicuşor Dan a fost întrebat, totodată, dacă se aşteaptă ca românii să îşi piardă încrederea în el, având în vedere că a încălcat promisiunea făcută în campania electorală că TVA nu se va mări în timpul mandatului său.
„Să vedem, tot timpul ca politician eşti evaluat de oameni. Sper ca prin tot ce fac aici să am în continuare încrederea lor.”
Întrebat dacă el crede că a fost o promisiune imprudentă, a răspuns:
„Cred că a fost o promisiune corectă şi toată analiza pe care am făcut-o în acea lună înainte de învestirea Guvernului a confirmat.”