UPDATE
Curtea Constituțională a confirmat ulterior informația printr-un comunicat oficial.
„În urma votului secret, cu majoritatea voturilor judecătorilor prezenţi, doamna Elena-Simina TĂNĂSESCU a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, pentru un mandat de trei ani”, au precizat reprezentanții CCR.

Știrea inițială
Simina Tănăsescu, noul președinte CCR
Simina Tănăsescu este noul președinte al Curții Constituționale a României, potrivit informațiilor obținute de G4Media.
Ea a fost aleasă cu cinci voturi din totalul de nouă exprimate de către judecătorii CCR.
Tănăsescu este considerată parte a aripii reformiste din cadrul Curții Constituționale și ar fi beneficiat de sprijinul președintelui Nicușor Dan în procesul de alegere. De cealaltă parte, premierul Ilie Bolojan ar fi susținut candidatura Iuliei Scântei, judecător provenit din rândurile PNL.
Surse citate de G4Media susțin că Simina Tănăsescu ar fi fost susținută și de doi dintre judecătorii apropiați PSD – Cristian Deliorga și Giani Stan – ceea ce i-ar fi asigurat o majoritate confortabilă în votul decisiv.
Fost consilier prezidențial, Tănăsescu a fost numită judecător la CCR în anul 2019 de către președintele Klaus Iohannis.
În dimineața votului pentru alegerea președintelui CCR, cei trei noi membri ai Curții – Dacian Cosmin Dragoș, Csaba Asztalos și Mihai Busuioc – au depus jurământul în fața președintelui României, Nicușor Dan, și a liderilor celor două Camere ale Parlamentului.
Cum se alege președintele Curții Constituționale
Potrivit Constituției României, Curtea Constituțională este formată din nouă judecători, fiecare având un mandat de nouă ani, fără posibilitatea prelungirii sau reînnoirii. Trei dintre aceștia sunt numiți de Președinte, trei de Camera Deputaților și trei de Senat. O treime dintre membri este înlocuită la fiecare trei ani, conform prevederilor legii organice.
Conform legii privind organizarea și funcționarea CCR, președintele Curții este ales prin vot secret, pe o perioadă de trei ani, de către membrii Curții, cu majoritate simplă, în termen de cinci zile de la reînnoirea componenței Curții. Mandatul poate fi reînnoit.
Fiecare grup – cei numiți de Președinte, de Camera Deputaților și de Senat – poate propune un singur candidat pentru funcția de președinte. Judecătorii numiți de Președinte sunt: Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină și Dacian Cosmin Dragoș. Cei desemnați de Camera Deputaților sunt: Gheorghe Stan, Bogdan Licu și Csaba Asztalos. Iar din partea Senatului fac parte: Cristian Deliorga, Iulia Scântei și Mihai Busuioc.
În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin între primii doi candidați clasați sau, în caz de egalitate, între cei desemnați prin tragere la sorți. Procesul de alegere este coordonat de cel mai în vârstă dintre judecători.
Pentru a deveni judecător la CCR, este necesară o pregătire juridică superioară, o competență profesională înaltă și o experiență de minimum 18 ani în domeniul juridic sau în învățământul juridic superior. Funcția este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția activităților didactice din învățământul juridic superior.