Sărăcia lovește cu putere în România. Peste o treime din populaţie era supusă anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială. Patru state au fost puternic afectate, iar țara noastră nu face excepție, indică datele Eurostat. Astfel, procentul în ceea ce privește riscul la sărăcie și excluziune socială era în România, în 2020, de 35,8% iar în  Bulgaria de 33,6%. Grecia avea și ea probleme, 27,5% din populație confruntându-se cu această problemă. La fel şi Spania, unde cifra ajungea la 27%.

La polul opus s-a situat Cehia, Slovacia și Slovenia. Cea mai scăzută pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială s-a înregistrat anul trecut în Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%) și Slovenia (14,3%). Și în Olanda lucrurile stăteau îmbucurător -15,8% dar şi în Finlanda  -15,9%.

În context, trebuie spus că, potrivit datelor Eurostat, în 2020, în Uniunea Europeană numărul persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se ridica la 96,5 milioane de persoane. Această cifră reprezintă 21,9% din populaţie.

Zeci de milioane de europeni expuși riscului de sărăcie

În rândul celor 96,5 milioane de persoane din UE supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din totalul populaţiei) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie şi excluziune socială. E vorba de riscul sărăciei, lipsuri materiale grave şi defavorizate din punct de vedere social şi locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută.

Un lucru notabil este că Republica Moldov a fost și ea lovită din plin la acest capitol. Țara aflată la granița cu România nu este inclusă în statisticile Eurostat nefiind membră a blocului comunitar. Cu toate acestea, potrivit ultimelor datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2019, pragul sărăciei absolute a constituit în medie pe lună pe o persoană 2095,13 lei și, respectiv, rata sărăciei absolute a constituit 25,2%. În același timp, pragul sărăciei extreme a constituit în medie 1689,7 lei pe lună pe o persoană, iar rata sărăciei extreme a fost de 10,7%.

Populația rurală este expusă unui risc de sărăcie mult mai mare decât populația din urbe. Rata sărăciei în anul 2019 în mediul rural a constituit 34,5% față de 11,2% în mediul urban.