Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit este de părere că această creștere a prețurilor din prezent nu va trece fără urmări. Mai exact, acesta trage un semnal de alarmă referitor la creşterea sărăciei în Europa din cauza preţurilor tot mai mari la energie electrică, transmite dpa.

Într-un interviu acordat pentru sursa citată, Schmit a declarat că milioane de oameni din blocul comunitar suferă de sărăcie generată de preţurile tot mai mari la energie electrică. Totodată, el a mai precizat că numărul acestora crește pe zi ce trece și nu este exclus ca în câțiva ani să se ajungă la un număr fără precedent.

Oficialul a adăugat în acest sens că exstă o scăpare. Mai exact, potrivit acestuia, Comisia Europeană ar putea ajuta ţările membre să limiteze impactul preţurilor foarte mari la energie electrică asupra populaţiei, dar că obligaţia de a lua măsuri revine în primul rând guvernelor naţionale.

Amintim faptul că la finalul săptămânii, purtătoarea de cuvânt a guvernului german Martina Fietz a declarat că este important să existe o coordonare la nivelul întregii Europe şi să se acţioneze în cadrul actualelor regulamente ale pieţei interne a UE.

Subiectul urmează însă să fie discutat la Consiliul European care va avea loc săptămâna viitoare, în zilele de joi şi vineri, la Bruxelles, a menţionat Fietz.

Milioane de oameni rămân fără mâncare

La rândul ei, confederaţia Europeană a Sindicatelor ETUC a atras atenţia în septembrie că, potrivit datelor existente, peste 2,7 de milioane de oameni din Europa nu-şi mai pot permite să-şi încălzească în mod corespunzător locuinţele, cu toate că au un loc de muncă şi, implicit, un venit.

Dacă în Europa îngrijorările provin din cauza creșterii alarmante a prețurilor, în alte zone ale globului oamenii rămân fără mâncare. Organizaţia nonguvernamentală germană Welthunderhilfe anunța recent că peste 800 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de foame, scrie DPA.

Secretarul general al organizaţiei, Mathias Mogge susține că de la obiectivul Zero Foamete care urma să fie atins în 2030, lumea a remarcat o deviere fără precedent.

„Am deviat puternic de la obiectivul Zero Foamete până în 2030, în condiţiile în care foamea face din nou ravagii”, a declarat secretarul general al organizaţiei, Mathias Mogge, pentru agenţia de presă germană RND.

În același timp, el mai adăuga că 811 milioane de oameni suferă de foame în întreaga lume, dintre care 41 de milioane de persoane riscând să moară de foame. „Actualul Index Global al Foamei arată că 47 de ţări nu vor reuşi nici măcar să ajungă la un nivel mai scăzut al foamei până în 2030”, potrivit lui Mogge.