„Potrivit poziţiei Ungariei, Uniunea Europeană trebuie să îşi schimbe politica privind preţurile la energie”, a declarat miercuri, la Brdo (Slovenia) premierul Viktor Orbán, înainte de reuniunea șefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene și din țările din Balcanii de Vest.

Avertisment grav al premierului Ungariei

În scurta sa declaraţie, premierul ungar a subliniat că „cel puţin parţial este vina Comisiei Europene că preţurile au crescut”. Anumite reglementări trebuie modificate, de altminteri toată lumea va fi dezavantajată, a spus Orbán, care a precizat că țara sa nu este afectată pentru moment.

Ungaria nu este afectată, deocamdată, de creşterea preţurilor, deoarece prețurile nu pot crește peste plafonul stabilit. Așa-numitul pact verde, propus de Comisia Europeană, ascunde impozite indirecte pentru proprietarii de case și de mașini, ceea ce este inacceptabil pentru Ungaria”, a transmis Viktor Orban.

Răsupunzând la o întrebare adresată de un ziarist după încheierea reuniunii, Viktor Orbán a afirmat că principala responsabilitate revine lui Frans Timmermans, vicepreședintelui Comisiei Europene responsabil pentru acest subiect, deoarece „a făcut calcule greşite, iar acum populația UE plătește un preţ suplimentar”.

„Preţurile vor creşte în fiecare zi, dacă acest plan stupid nu va fi retras. Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS) trebuie suspendat şi trebuie să ne întoarcem la realităţi”, a subliniat premierul Viktor Orbán, care a reiterat: În Ungaria, gospodăriile nu suferă, deocamdată, din cauza creşterii preţurilor, deoarece au o limită superioară. În schimb, companiile, în special întreprinderile mici și mijlocii, o simt deja astăzi, deoarece trebuie să plătească prețuri mai mari.

Șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene au abordat la dineul de lucru de marţi seara şi problema privind creşterea preţurilor la energie, iar din partea UE au semnalat că vor aborda această problemă mai în profunzime în următoarele săptămâni, scrie MTI.