„Suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”

Cu toate că se dorește continuarea dialogului, oficialul NATO spune că situația din Europa reprezintă unul dintre cele mai complicate momente de securitate din ultimii 30 de ani, potrivit Digi 24.

„Acțiunile agresive ale Federației Ruse în jurul și în interiorul Ucrainei astăzi, ce s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani de zile prin anexarea ilegală a Crimeei, acțiunile maligne pe care Federația Rusă le întreprinde în domeniul cibernetic, în domeniul hibrid, dezinformare, dar mai ales această mobilizare neobișnuită și periculoasă de trupe în jurul Ucrainei crează o evidență și noi spunem lucrurilor pe nume, că suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani”, spune acesta.

Mircea Geoană spune că Rusia așteaptă propunerile NATO în scris, subliniind că va face acest lucru.

„În declarațiile purtătorului de cuvânt de la Kremlin, de ieri, arată că Rusia așteaptă din partea noastră propuneri în scris. Ceea ce vom și face. Pentru că atunci când am spus că sunt lucruri de neacceptat, printre care revenirea la situația dinainte de 1997, lucru neacceptabil pentru NATO, lucru care nu se va schimba, sau că cineva poate să dicteze, să aibă un veto asupra dreptului unei națiuni europene de a-și alege alianțele, nu vom accepta niciodată”, a mai spus acesta.

Oficialul NATO a mai spus că între Statele Unite și Rusia există o perfectă coordonare, la fel ca între Alianță și Rusia.

De asemenea, Mircea Geoană a mai spus că NATO are pregătirea necesară pentru a apăra teritoriul și populația, subliniind că „este bine să fim vigilenți”.

Nu se pune problema de conflict între NATO și Rusia

Mircea Geoană a mai spus că NATO nu întrevede un risc la adresa securității țărilor aliate, însă lucrurile sunt cu totul diferite când vine vorba de Ucraina, aceasta nefiind o țară aliată.

„Nu luăm în calcul un scenariu de conflict între NATO și Federația Rusă, luăm în calcul un scenariu de destabilizare și conflict. Militarii au meseria să anticipeze scenariile mai puțin plăcute. Noi la nivel politic suntem în perfectă sincronizare cu comandații noștri militari”, spune Mircea Geoană, adăugând că oamenii ar trebui să fie siguri că alianța își face datoria.

„Instituțiile specializate din țările NATO urmăresc astfel de incidente masive (n.red. atacul cibernetic din Ucraina). Există o lungă serie de atacuri cibernetice din partea Rusiei. Împotriva tuturor aliaților (n.red. inclusiv împotriva României)”, a mai spus oficialul NATO.

El a mai spus că „dacă Federația Rusă va continua să agreseze o țară, chiar dacă nu este membru NATO, noi vom continua să luăm măsuri suplimentare de întărire a flancului estic”.