Europa se cutremură. Ankara a luat o decizie fără precedent și a decis să efectueze un exerciţiu de tragere real în largul Ciprului de sâmbătă până luni. Toate aceste lucruri se întâmplă în ciuda ameninţărilor lansate de Uniunea Europeană care a avertizat că va aplica sancţiuni Turciei din cauza acţiunilor sale în Mediterana de Est, relatează AFP.

De altfel, într-o notificare de informare maritimă (Navtex) publicată vineri, Turcia a anunţat că va efectua acest exerciţiu în largul Sadrazamkoy, în nordul Ciprului.

Mesajul cutremurător a fost transmis după o declaraţie a şapte lideri de state din sudul UE care au făcut apel la Turcia să înceteze politica sa de „confruntare” în Mediterana de Est. Aceștia au lansat și ideea de sancţiuni europene dacă Ankara va continua să conteste drepturile de exploatare a zăcămintelor de gaz ale Greciei şi Ciprului în zonă.

Subiectul fierbinte se va afla pe agenda Consiliului European de pe 24-25 septembrie.

Turcia nu a stat deoparte și a denunţat o declaraţie „părtinitoare”, estimând că ea conţine elemente „deconectate de la realitate şi lipsite de bază juridică”.

Trebuie amintit că Turcia şi Grecia, ambele membre NATO, se află într-o dispută privind zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est, într-o zonă despre care Atena susţine că se află sub suveranitatea sa. Situația a escaladat după ce regimul de la Ankara a trimis, pe 10 august, o navă de prospecţie seismică însoţită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale pentru a-şi apăra teritoriul maritim.

Vineri, liderul francez Emmanuel Macron, gazdă în aceste zile a celui de-al şaptelea summit Med7, a cerut Uniunii Europene să adopte o voce mai unită şi mai clară în faţa acţiunilor întreprinse de Turcia în ultima perioadă.

“Europa trebuie să aibă o voce mai unită şi mai clară” faţă de Turcia, a declarat preşedintele Franţei la Porticcio, în Corsica, insulă franceză în Marea Mediterană.