Euro s-a apreciat în continuare luni în raport cu dolarul, sub efectul optimismului indus investitorilor de planul de salvare pentru Grecia, convenit săptămâna trecută de liderii de state şi de guverne din zona euro, transmite Reuters.

Cursul euro/dolar a urcat la 1,3530 de dolari pentru un euro în primele ore de tranzacţionare. Săptămana trecută, moneda europeană a atins minimul ultimelor zece luni în raport cu dolarul. Actualul trimestru este cel mai dificil pentru euro după septembrie 2008, perioada în care criza financiară a atins punctul culminant. Îngrijorările legate de problema datoriilor Greciei şi altor state europene au pus sub semnul îndoielii sustenabilitatea monedei europene.

În Asia, acţiunile companiilor chineze au atins maximul ultimelor două luni. Analiştii consideră, însă, că avansul acestor titluri va fi temperat de temerile că banca centrală va înăspri politica monetară în acest an pentru a preveni supraîncălzirea economiei.

Indicele Nikkei, al pieţei de acţiuni de la Tokyo, a închis şedinţa de tranzacţionare în scădere uşoară, cu 0,1%, după ce bursa a atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel al ultimelor 18 luni.

Acţiunile asiatice, exceptându-le pe cele nipone, au urcat cu 72% anul trecut, avans superior celui de 46% al indicelui american S&P 500.

SURSA: Mediafax