Euro s-a apreciat, vineri, cu peste 1% faţă de moneda americană şi a depăşit nivelul de 1,42 dolari pe unitate, în urma informaţiilor pozitive referitoare la evoluţia activităţilor economice din Statele Unite.

Moneda unică a atins un maxim al şedinţei de 1,4217 dolari pe unitate, fiind cotată ulterior în creştere cu 1%, la 1,4211 dolari pe unitate.

Economia Statelor Unite s-a contractat în trimestrul al doilea cu 1%, sub estimări, în condiţiile în care declinul activităţilor de afaceri şi al investiţiilor în sectorul rezidenţial s-a temperat semnificativ, potrivit datelor guvernamentale care indică atenuarea recesiunii.

Un alt factor pozitiv a fost reprezentat de datele privind intensificarea activităţilor economice în vestul Statelor Unite, în luna iulie, care au compensat informaţiile referitoare la scăderea cheltuielilor de consum, care reprezintă peste două treimi din activităţile economice din SUA, în intervalul aprilie-iunie, după un avans de 0,6% în primul trimestru.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu un coş de şase valute importante, a scăzut cu 0,6%, la 78,804 puncte.