Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie în România? Florin Cîțu: Ce facem cu cei care refuză vaccinarea?

Aflat în platoul Digi 24, prim-ministrul Florin Cîțu a precizat că România a depășit, joi, pragul de zece milioane de doze de vaccin administrate. Cu toate astea, spune premierul, avem parte de cel de-al patrulea val al pandemiei, care vine cu noi cazuri de infectare.

Șeful Executivului spune că nu dorește să închidă din nou economia, precizând că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie considerată ca o ultimă variantă.

„Azi am depășit zece milioane de doze de vaccin administrate, avem peste 5 milioane de romani vaccinați și totuși avem valul 4. Atunci apare întrebarea cum mergem mai departe. Eu nu sunt adeptul restricțiilor, nu vreau să închidem iar economia.

Aveam această variantă cu certificatul verde, dar există și alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, cu profesorii. Eu am spus să te testezi și să plătești costul testului. E normal ca și medicul care nu vrea să se vaccineze să se poată testa. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”, spune premierul.

Ce probleme ridică vaccinare obligatorie

Premierul a subliniat că există câteva probleme pe care vaccinarea obligatorie le-ar putea ridica, printre acestea numărându-se refuzul oamenilor de a se vaccina.

Florin Cîțu spune că este ușor să dea drumul la vaccinarea obligatorie, însă după aceea nu se știe ce se va face.

„Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancționare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să știu ce facem după aceea, ce vom face.

Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem în coaliția de guvernare, cu UDMR și să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză.

Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?” a explicat premierul.

Testarea obligatorie pe cheltuială proprie

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi seara, că va merge în Parlament cu un proiect de lege care prevede testarea obligatorie a anumitor categorii personale, testare care va fi efectuată pe cheltuiala proprie.

„Zilele acestea vom lămuri. Deocamdată avem această măsură clară cu testarea care se plătește. Trebuie să mergem în Parlamentul României cu proiect de lege, nu se poate prin ordonanță de urgență. Ministerul Justiției insistă că aceasta este varianta pe care trebuie să mergem. Acolo trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de AUR și merg pe această variantă. Pentru că dacă ei rămân alături de AUR și țin această campanie anti-vaccinare va fi complicat, va trebui să vorbim cu PSD să voteze”, a precizat premierul.

Premierul a precizat că medicii sunt cei care vor fi supuși noilor măsuri, însă nu a exclus posibilitatea adăugării altor ocupații care intră în contact direct cu alte persoane.

„Este clar că personalul medical ar trebui să fie în această categorie și cadrele didactice ar putea să intre. Sunt și alte categorii în sectorul public care intră în contact cu clienți, cu persoane fizice, poate și în MApN și MAI”, a precizat Florin Cîțu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin