O explozie puternică s-a produs în noaptea de joi spre vineri la un depozit de muniţii de la o bază a armatei iordaniene, declanşând un incendiu, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, Amjad Al-Adaileh, relatează AFP.

„O explozie s-a produs vineri dimineaţa (…) într-un depozit în care se aflau obuze neutralizate, aparţinând forţelor armate”, a indicat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

O minge de foc uriaşă

Explozia a avut loc într-o zonă nelocuită Zarqa, la 25 km est de Amman, unde se află mai multe baze militare şi depozite de muniţii.

Imagini postate pe reţelele de socializare arătau o minge de foc uriaşă, însoţită de zgomotul mai multor explozii.

„În prezent nu există victime”, a precizat purtătorul de cuvânt Amjad Al-Adaileh. Potrivit primelor elemente ale anchetei, explozia ar fi fost cauzată de un scurtcircuit.

Este al doilea eveniment ce presupune o explozie puternică din ultima vreme din Orientul Mijlociu, după tragedia petrecută în Beirut, capitala Libanului, unde peste 190 de oameni au murit luna trecută, ca urmare a uriașei deflagrații declanşate de o cantitate foarte mare de azotat de amoniu, depozitată în condiţii improprii în port.

Un cartier rezidenţial de lângă port a fost făcute una cu pământul, ca urmare a exploziei din Beirut.

Sute de mii de locuințe distruse

Potrivit informațiilor transmise de Crucea Roșie, peste 4.000 de persoane au fost rănite în incident. Premierul libanez, Hasan Diab, a declarat că au explodat 2.750 de tone de nitrat de amoniu confiscate.

Guvernatorul Marvan Abboud a declarat că între 250.000 și 300.000 de oameni și-au pierdut locuințele, distruse de explozii.

Materialul fusese pus la păstrare într-un depozit timp de șase ani, fără a se lua măsuri de precauție.

În multe țări UE, nitratul de amoniu trebuie amestecat cu calcar pentru a-l asigura. În ultimele decenii, substanța a produs numeroase explozii periculoase, atât în accidente industriale cât și în atacuri teroriste.