Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat duminică seara că a intrat în carantină după ce a fost în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru COVID -19, precizând că nu are niciun simptom al bolii, relatează AFP.

”Am fost identificat ca un contact al unei persoane care a fost testată pozitiv pentru COVID -19. Sunt bine şi fără simptome, dar voi intra în carantină în următoarele câteva zile, în conformitate cu protocoalele OMS, şi voi lucra de acasă”, a scris pe Twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Al doilea val provoacă îngrijorări majore

În context, la nivel mondial este tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că al doilea val al pandemiei ar putea provoca mult mai multe decese decât primul.

Avertismentul vine atât de la experți, cât și de la politicieni, pe baza evoluției altei pandemii cu efecte devastatoare, gripa spaniolă din 1918, care a făcut peste 20 de milioane de victime.

Astfel, acum 100 de ani, al doilea val, din toamnă-iarnă, a provocat mult mai multe decese decât primul val, din primăvară.

Explicațiile sunt mai multe – virusul a avut timp să evolueze, prin mutații, apoi în sezonul rece mucoasa nazală e mai uscată, deci mai vulnerabilă la infecții și, la fel ca acum, mulți oameni nu au respectat indicațiile privind purtarea măștii, astfel că virusul s-a propagat mult mai ușor.

Când a anunțat revenirea Franței la carantină, președintele Emmanuel Macron a avut același avertisment: valul doi va fi mult mai dur decât primul.

”Presiunea accelerării subite a epidemiei”

”La fel ca toți vecinii noștri, suntem sub presiunea accelerării subite a epidemiei, un virus care devine mai puternic pe măsură ce se apropie iarna și scad temperaturile. Mai mult, avem mai multă umiditate.

Suntem cu toții în Europa surprinși de evoluția virusului, copleșiți de al doilea val, despre care știm acum că va fi fără îndoială mult mai dur, cu mai multe decese decât primul. Dacă acum nu punem o frână brutală procesului de infectare, spitalele noastre vor ajunge la saturație, fără posibilitatea transferării pacienților între regiuni, pentru că virusul va fi peste tot.

Dacă nu punem acum o frână brutală răspândirii virusului, medicii vor fi obligați să aleagă fie între un bolnav de COVID-19 și victima unui accident rutier, fie între doi bolnavi de COVID-19”, a explicat Emnanuel Macron.