Preşedintele Donald Trump a retras oficial Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o acuză că a gestionat greşit pandemia de coronavirus, a anunţat marţi un senator american, relatează AFP, conform Agerpres.

„Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul SUA.

Trump anunța ruperea relațiilor cu OMS încă din mai

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump anunța atunci încetarea relaţiei dintre ţara sa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o acuza încă de la începutul pandemiei de coronavirus că este prea indulgentă cu Beijingul.

„Deoarece nu au reuşit să facă reformele necesare şi cerute, vom pune capăt astăzi relaţiei noastre cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona aceste fonduri către alte nevoi de sănătate publică urgente şi mondiale care merită” aceasta, a declarat Donald Trump presei.

Înainte de aceasta, Trump anunța pe 14 aprilie că suspendă contribuţia SUA la bugetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acuzând acest for că promovează ”dezinformarea” făcută de China în legătură cu izbucnirea pandemiei de COVID-19 şi anunţând că administraţia de la Washington va lansa un proces de reformare a OMS.

Ulterior administraţia americană spunea că va relua finanţarea parţială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), după cum relata postul de televiziune Fox News, potrivit Reuters.

Administraţia Trump va ”fi de acord să plătească până la un nivel egal cu ceea ce China plăteşte drept contribuţii” la OMS, se arată într-un proiect de hotărâre a guvernului american, citat de Fox News.