Statele membre UE au validat, luni, 24 octombrie, propunerea legislativă cu privire la echipamentul standard de încărcare a telefoanelor mobile și alte dispozitive eletronice de pe teritoriul Uniunii Europene. Măsura va intra în vigoare începând cu anul 2024.

Mufa standard de încărcare a telefoanelor pe teritoriul UE va fi USB-C

„Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar”, se precizează într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre.

Acordul final, primit din partea miniştrilor mediului ai Uniunii Europene, confirmă un vot recent din Parlamentul European în favoarea unui încărcător universal care era considerat o formalitate. Conform acestui acord, mufa standard de încărcare a telefoanelor pe teritoriul UE va fi USB-C. De asemenea, printre celelalte dispozitive electronice incluse în acord se numără tabletele, e-reader-ele, camerele digitale, căştile şi boxele portabile.

În plus, noul acord le permite consumatorilor să achiziţioneze echipamente de încărcare şi dispozitive separat unele de altele.

Comisia Europeană a estimat că încărcătoarele care nu mai sunt folosite generează 11.000 de tone de deşeuri electronice anual

Jozef Síkela, ministrul Industriei din Cehia, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a declarat că „a avea un încărcător care se potriveşte cu mai multe dispozitive va economisi bani şi timp şi va contribui de asemenea la reducerea deşeurilor electronice”, a relatat publicația DPA.

Noile reglementări cu privire la dispozitivele de încărcare a telefoanelor au survenit în urma unor presiuni asupra companiilor de a uniformiza echipamentele de încărcare pentru telefoanele mobile şi alte dispozitive portabile începând încă din anul 2014, iar propunerile iniţiale datează din anul 2009. Ulterior, acordul a fost obţinut în ciuda rezistenţei industriei.

De asemenea, Compania Apple a reacționat împotriva acestei reglementări, motivând că noile reguli împiedică inovaţia. Gigantul tehnologic american a mia precizat că decizia ar putea face ca o bună parte dintre produsele existente să fie aruncate inutil. În schimb, Comisia Europeană a estimat că încărcătoarele care nu mai sunt folosite generează 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.