Uniunea Europeană intenționează să furnizeze 1,3 miliarde de euro pe lună Ucrainei începând din anul 2023, după cum a declarat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen în cadrul summitului celor 27.

Uniunea Europeană sprijină Ucraina

Economia Ucrainei fiind la pământ de opt luni din cauza invaziei rusești, Kievul a evaluat nevoile de finanțare lunară a guvernului undeva la între trei și patru miliarde de euro. Această sumă urmează să fie furnizată de către Uniunea Europeană, de către Statele Unite ale Americii și de către instituțiile financiare internaționale, după cum a precizat șefa executivului european.

„Asta va duce la o cifră globală de 18 miliarde pentru anul viitor (…), un flux de venituri previzibile, stabile şi fiabile”, a declarat von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„I-am însărcinat pe miniştrii de finanţe să dezvolte mecanismul adecvat”, a mai menționat aceasta.

„Este important să trimitem un semnal Ucrainei”, a mai spus Ursula von der Leyen.

La finalul summitului, Cei 27 pledează pentru o deblocare rapidă a celor trei miliarde de euro rămase dintr-un pachet de ajutor de 9 miliarde de euro pentru 2022 anunţat în mai. Această „asistenţă macrofinanciară” ia forma unor împrumuturi pe termen lung însoţite de condiţii extrem de favorabile.

Impactul războiului din Ucraina asupra întregii Europe

Consiliul European a condamnat în termenii cei mai fermi recentele atacuri ale Federației Ruse cu rachete și drone împotriva civililor și infrastructurii civile, precum și acțiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Totodată, șefii de stat și de guvern din statele membre UE au reiterat condamnarea neechivocă și respingerea fermă a anexării ilegale de către Federația Rusă a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, arătând că, la fel ca în cazul Crimeii și al Sevastopolului, Uniunea Europeană nu va recunoaște niciodată această anexare ilegală.

Liderii europeni și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și dreptul Ucrainei de a recâștiga controlul deplin asupra tuturor teritoriilor ocupate, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

În plus, șefii de stat și de guvern au afirmat că Uniunea Europeană este pregătită să consolideze în continuare măsurile restrictive împotriva Federației Ruse și au subliniat importanța de a asigura implementarea eficientă și prevenirea eludării măsurilor deja adoptate.