Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că procesul de lansare a procedurii de achiziție de noi ambulanțe este în curs. În acest sens, Arafat a transmis că o comisie de specialiști s-a întrunit, în ultimele zile, la DSU. Această comisie vizează „revizuirea specificațiilor tehnice pentru ambulanțele care vor fi achiziționate”.

Comisie pentru ambulanțele ce vor fi achiziționate

Este precizat faptul că s-a elaborat un draft cu noile specificații tehnice și vor urma consultările cu piața.

„În ultimele zile, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență s-a întrunit o comisie de specialiști, cu reprezentare largă, atât din cadrul serviciilor de ambulanță, cât și din cadrul UPU-SMURD și al inspectoratelor pentru situații de urgență, care a urmărit revizuirea specificațiilor tehnice pentru ambulanțele care vor fi achiziționate, astfel încât dotarea acestora să fie în conformitate cu toate evoluțiile tehnicii și a tehnologiilor medicale actuale.

Stabilirea noilor specificații tehnice a fost finalizată în forma „draft”, urmând a fi începute consultările cu piața. Precizăm că la acest moment există o alocare din fondurile europene nerambursabile pentru achiziția a aproximativ 1.200 ambulanțe, cea mai mare parte dintre acestea urmând a fi direcționate către Serviciile Publice de Ambulanță, iar restul către SMURD”, a transmis Raed Arafat.

Ambulanțele trebuiau achiziționate încă de anul trecut

Acesta amintește că aceste ambulanțe nu au putut fi achiziționate anul trecut, având în vedere că ofertele celor interesați nu au mai fost susținute și nu s-a acceptat majorarea de prețuri care au devenit posibile prin OUG nr. 64/2022.

„Reamintim faptul că achiziția de ambulanțe nu a mai putut fi realizată la finalul anului trecut, dat fiind faptul că ofertanții nu și-au mai susținut ofertele care fuseseră agreate prin acordul cadru și nu au acceptat nici majorările de prețuri care au devenit posibile prin OUG nr. 64/2022, considerând că este mai convenabil pentru ei să se prezinte cu noi oferte la o nouă procedură de achiziție, motivele invocate fiind legate de creșteri substanțiale de prețuri ale materialelor folosite sau crize regăsite pe piața auto (criza semiconductorilor), generate de pandemia de COVID-19 și situația geopolitică delicată reprezentată de agresiunea militară rusă în Ucraina”, a mai transmis șeful DSU, Raed Arafat.