Raed Arafat a salutat cooperarea strânsă dintre autoritățile românești și cele din Republica Moldova

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a participat marţi, 31 ianuarie, la deschiderea unui program privind sporirea rezilienţei şi a nivelului de pregătire pentru situaţii de urgenţă civilă la diverse instituţii din Republica Moldova.

Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Chişinău. În cadrul acestuia, Raed Arafat a subliniat că reziliența nu este niciodată „sută la sută realizată”, iar acest lucru „începe și se află într-un proces continuu”.

„În data de 31 ianuarie a.c., secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat a participat la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Chișinău, la deschiderea unui program de lucru privind sporirea rezilienței și nivelului de pregătire pentru situații de urgență civilă la diverse instituții din Republica Moldova.

Alături de colegii din Moldova și echipa NATO de asistență consultativă pentru reziliență (RAST), discuțiile întâlnirii s-au concentrat în jurul importanței edificării instituțiilor puternice și capabile să răspundă la amenințările cu care se confruntă Republica Moldova, dar și modul în care expertiza reprezentanților NATO și ai României vor ajuta la construirea unei reziliențe solide și sustenabile în zonă.

Totodată, în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, consolidarea rezilienței Republicii Moldova este un aspect intens susținut în cadrul întâlnirii de către experții Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București”, a transmis DSU într-un mesaj publicat pe Facebook.

Reziliența înseamnă a fi pregătit și a răspunde rapid situațiilor de urgență

De asemenea, șeful DSU a salutat cooperarea strânsă cu autoritățile moldovenești și deschiderea experților din România, care vor oferi sprijin în Republica Moldova.

„Reziliența niciodată nu este sută la sută realizată, acest proces începe și se află într-un proces continuu, mereu apare ceva nou, reziliența este un aspect colectiv, ea trebuie să fie integrată. Dacă o țară nu este rezilientă, acest lucru se reflectă și asupra țării vecine, deci suntem interdependenți. Reziliența înseamnă a fi pregătit și a răspunde rapid situațiilor de urgență”, a declarat Raed Arafat.

La evenimentul de deschidere a programului au participat și secretarul de stat Vladimir Cuc, secretarul de stat al Guvernului, Adrian Băluțel, experții civili din cadrul NATO și reprezentanții instituțiilor naționale.