Este complet interzis! Se aplică în toată România. Șoferii riscă amenzi de 1.160 de lei

Codul Rutier aflat în vigoare arată că șoferii riscă diferite amenzi dacă încalcă aceste reguli. De exemplu, șoferii trebuie să acorde o mare atenție farurilor.

Dacă becurile sunt arse, dacă farurile nu funcționează corespunzător sau dacă nu sunt omologate, atunci românii cu permis de conducere riscă să fie sancționați contravențional.

În acest an, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei/punct, însă amenzile nu înseamnă că vor fi mai mici.

Șoferii riscă sancțiuni contravenționale pentru farurile care nu funcționează

Codul Rutier actual arată că ”Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

11. circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;

Art. 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;

d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate”.

Amenzile care se dau în 2023 pentru șoferi

Așa cum am menționat mai sus, punctul de amendă a fost înghețat la 145 de lei, însă cei care sunt prinși că au probleme la sistemul de iluminare riscă sancțiuni contravenționale ce pornesc de la 870 de lei și pot ajunge până la 1.160 de lei.

Acestea nu sunt singurele sancțiuni pe care șoferii le pot primi. De exemplu, ei riscă amenzi pentru depășirea limitei de viteză.

Așadar, pentru depășirea limitei de viteză cu 10 – 20 km/h se dau amenzi între 290 sau 435 de lei, plus încă două puncte penalizare.

Pentru o depășire a limitei de viteză cu 21 – 30 km/h se dau amenzi între 580 și 725 de lei, la care se adaugă trei puncte amendă.

Cei care depășesc limita de viteză cu 31 – 40 km/h riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei, plus patru puncte amendă.

Legea actuală mai arată că cei care depășesc limita de viteză cu 41 – 50 km/h riscă amenzi între 1.305 și 2.900 de lei, plus șase puncte penalizare, iar șoferii care depășesc limita de viteză cu mai mult de 50 km/h primesc o amendă maximă de 2.900 de lei, iar permisul le va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.