Atenție șoferi! Se dau amenzi usturătoare pentru o greșeală simplă

Așadar, în România există cinci clase de amendă. Primele patru se aplică persoanelor fizice, iar a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoanele fizice (n.red. 20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei.

Simultan, amenda maximă pentru persoanele juridice (n.red. 100 de puncte de penalizare) este de 14.500 de lei.

Conform Codului Rutier, clasele de amenzi sunt următoarele:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a (pentru persoanele juridice): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

Trebuie menționat că sancţiunile se aplic și în funcţie de viteza înregistrată:

  • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare;
  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare;
  • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă: de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare;
  • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se adaugă şase puncte de penalizare;
  • mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă: de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.

Mai mult, şoferii pot fi amendaţi cu două sau trei puncte-amendă şi dacă circulă în mod nejustificat cu o viteză de cel puțin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege.

În ce situații putem avea talonul suspendat?

În altă ordine de idei, amintim că suspendarea înmatriculării reprezintă operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice.

Potrivit Codului Rutier, atunci când proprietarul unei mașini noi nu trece autovehicului pe numele său în termenul legal sau când mașinii îi expiră inspecția tehnică periodică (ITP), înmatricularea sa se suspendă automat.

În situația în care proprietarul unei mașini noi nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legal, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Termenul legal este de 90 de zile de la data achiziționării mașinii. Dacă a expirat sau a fost anulată inspecția tehnică periodică (ITP), înmatricularea vehicului se suspendă până la data la care vehiculul trece din nou de ITP.