Membrii Biroului Executiv al PNL și președintii liberali de filiale au avut marți seara o ședință în format de videoconferință pentru a discuta despre amânarea alegerilor locale, dar și alte probleme apărute din cauza crizei.

Replica din octombrie a pandemiei

Unul dintre scenariile luate în calcul de Guvernul Orban este organizarea alegerilor locale în luna septembrie, iar cele parlamentare în decembrie. Acest lucru s-ar putea aplica, însă, cu o singură condiție, mai spun sursele citate, și anume ca ”valul 2” al pandemiei de COVID-19, care ar putea izbucni în octombrie, să nu fie atât de rău ca cel de acum. În cazul în care și atunci vor exista efecte negative puternice în economie și în rândul populației, atunci ambele scrutine ar putea fi amânate pentru primăvara anului 2021.

Mandate prelungite

Astfel, mandatele actualilor primari și consilieri locali vor fi prelungite printr-o ordonanță de urgență, deocamdată până la finalul anului 2020. În prezent, Guvernul anticipează că vom avea parte de un vârf al cazurilor de infectare cu noul coronavirus imediat după Paște și la începutul lunii mai, iar valul 2 undeva în luna octombrie. Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie.