Este răsturnare totală de situație din cauza noii tulpini a virusului COVID. Zeci de țări și-au închis până acum granițele din Regatul Unit. Noua mutație este apreciată ca fiind mai contagiasă iar Uniunea Europeană.

În acest moment este haos la Dover şi în alte porturi de la Canalul Mânecii, după ce Franţa a interzis transportul de mărfuri şi persoane din Marea Britanie. Șoferi de camioane stau la cozi imense la Dover.

Din partea Marii Britanii, premierul Boris Johnson spune că lucrează direct cu preşedintele Macron, pentru depăşirea blocajului, şi speră într-o rezolvare “cât mai curând posibil”.

Patrick Vallance, consultant științific, a explicat că riscul e maxim ca noua tulpină să ducă la creşterea numărului de infectări în toată ţara şi cred că e necesar ca noi restricţii să fie impuse în unele locuri şi la momentul oportun, nu eliminate.

Din cauza răspândirii rapide a noi variante a virusului, mai contagioasă cu până 70%, după cum susţin responsabilii britanici, Londra şi sud-estul Angliei au intrat în restricţii de nivel patru – practic din nou în carantină.

Peste 60% dintre noile îmbolnăviri de COVID

Chiar dacă noua tulpină nu pare, totuşi, mai letală decât alte variante ale virusului, dar este mult mai contagioasă, şi a cauzat peste 60% dintre noile îmbolnăviri de COVID.

Dr Julian Tang, profesor virolog la Universitatea Leicester este de părere că vaccinul va funcţiona. Dar problema cu virusul e că se răspândeşte atât de repede, încât s-ar putea să nu apucăm să vaccinăm populaţia vulnerabilă, vârstnicii, la timp, înainte să se infecteze. Aşa că, asta e grija mare.”

Neil Ferguson, epidemiolog, Imperial College, a susținut pentru știrileprotv, că proporţia de infectare cu noua tulpină la copiii sub 15 ani este ridicată, o creştere semnificativă, statistic.

Peste 40 de ţări din Europa, dar şi de pe alte continente, au impus restricţii de călătorie dinspre Marea Britanie. O măsura poate tardivă, însă, de vreme ce noua tulpina se răspândeşte probabil de câteva luni.