Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacționat după cel liderul SUA, Joe Biden, l-a numit pe omologul său rus ”ucigaș”. În opinia sa, comentariile făcute sunt “inacceptabile” şi “neadecvate” pentru un şef de stat, informează Reuters.

Reacția lui Erdogan vine în contextul în care, într-un interviu pentru postul de televiziune ABC News difuzat miercuri, Biden a răspuns:”Da, cred”, când a fost întrebat dacă el crede că Putin este un “ucigaş” (“killer”). De menționat este faptul că, afirmaţia făcută de Joe Biden a făcut ca relaţiile diplomatice dintre SUA şi Rusia, deja la un nivel scăzut, să coboare la un nou minimum.

”Cine zice ăla este”, a fost reacția ironică transmisă a doua zi de Putin. Liderul rus a mai adăugad că “vedem întotdeauna în celălalt propriile noastre caracteristici”. În același timp, preşedintele rus i-a urat ”fără niciun fel de ironie, fără glumă, multă sănătate” lui Joe Biden, în vârstă de 78 de ani.

Președintele Turciei pe de altă parte susține că nu pot fi acceptate asemenea declarații.

“Declaraţiile lui Biden la adresa lui Putin nu sunt adecvate pentru un şef de stat. Acestea nu sunt declaraţii acceptabile”, a afirmat Erdogan într-o întâlnire cu presa la Istanbul.

De cealalt parte, el consideră că “Putin a răspuns cu multă, multă inteligenţă şi clasă”.

Relația dintre Turcia și Rusia

De menționat este faptul că, în ciuda intereselor divergente în mai multe dosare şi a unor episoade de tensiune între Moscova şi Ankara, Erdogan şi Putin şi-au consolidat cooperarea din 2016, întâlnindu-se sau vorbind telefonic cu regularitate.

Apropierea a fost concretizată după ce Ankara a achiziţionat sisteme de rachete ruseşti S-400, atrăgându-şi nemulţumirea aliaţilor săi din NATO. De cealaltă parte însă, preşedintele turc s-a distanţat de ţările occidentale, care îl acuză de derivă autoritaristă. Erdogan nu a vorbit încă cu Joe Biden de la sosirea acestuia la Casa Albă în ianuarie.

Totodată, preşedintele turc a declarat că va purta discuţii asupra problemelor dintre Turcia şi Uniunea Europeană şi evoluţiile din Mediterana orientală cu şefii blocului comunitar într-o videoconferinţă mai târziu în cursul zilei de vineri, înaintea summitului UE de săptămâna viitoare, unde liderii statelor membre vor analiza relaţiile cu Ankara.