Pandemia de coronavirus încă face victime. În acest context, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) trage un semnal de alarmă. EMA le recomandă tuturor țărilor Uniunii Europene să utilizeze toate opţiunile disponibile de vaccinare pentru a combate epidemia de COVID-19. Totodată, sursa citată subliniază faptul că prea devreme pentru a determina cel mai bun tip de vaccin, scrie AFP.

De menționat este faptul că, precizările EMA vin în contextul în care tot mai multe ţări au decis să limiteze utilizarea aşa-numitelor vaccinuri ″vector viral″⁣, cum sunt AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

Decizia vine în contextul în care există o legătură între vaccinuri și apariţia unor cazuri rare de cheaguri de sângeşi. Pe de altă parte, țările optează pentru vaccinurile care folosesc tehnologia ARN messenger, precum cele de la Pfizer şi Moderna.

În acest context, EMA susține că pandemia încă există și este nevoie ca toate opțiunile disponibile să fie folosite.

″Suntem încă într-o pandemie şi este foarte important ca în această luptă împotriva acestei pandemii să folosim toate opţiunile disponibile″⁣, a declarat Marco Cavaleri, responsabil al strategiei de vaccinare în cadrul EMA.

Țările trebuie să știe ce este bine pentru interesul sănătății publice

Totodată, Marco Cavaleri a mai subliniat faptul că depinde de ţările UE să decidă cum să le folosească ″cel mai bine în interesul sănătăţii publice″⁣.

De menționat este faptul că, în cursul zilei de marți, EMA a dezminţit faptul că Marco Cavaleri ar fi sugerat renunţarea la vaccinul AstraZeneca, afirmând că declaraţiile făcute de acesta într-un interviu au fost interpretate greşit şi că el consideră că beneficiile serului depăşesc riscurile.

Astfel, Cavaleri a declarat joi că este o ″neînţelegere cu privire la multe aspecte″⁣.

În ceea ce privește eficiența vaccinurilor, responsabilul din cadrul EMA a adăugat că este ″foarte greu de spus″⁣ ce tip de tehnologie de vaccinare s-ar putea dovedi a fi cea mai bună în viitor şi că toate serurile existente ″au salvat deja mii şi milioane de vieţi″⁣.

″Suntem doar fericiţi că avem atât de multe opţiuni″⁣, a continuat Marco Cavaleri.